Burgemeester Lieven Dehandschutter, Vlaams minister Matthias Diependaele en coördinator Griet Langbeen in gesprek tijdens de voorstelling van Sint-Niklaas als gaststad.© yjs

Sint-Niklaas wordt gaststad voor Open Monumentendag 2023: “Ons erfgoed is ook vandaag nog springlevend”

Sint-Niklaas -

Sint-Niklaas wordt op zondag 10 september de gaststad van de 35ste editie van Open Monumentendag. Met hart en ziel is het centrale thema dit jaar en moet een brug bouwen tussen onroerend en immaterieel erfgoed. “Na de Vredefeesten opnieuw een knaller van formaat voor onze stad”, aldus schepen van Cultuur Filip Baeyens (N-VA).

Yannick Joos

Sint-Niklaas beleeft mede dankzij het Reynaertjaar een belangrijk cultureel jaar en is nu ook uitgeroepen tot de gaststad voor de komende editie van Open Monumentendag. Voor de twintigste verjaardag van de Unesco 2003-conventie is het centrale thema dit jaar immaterieel erfgoed. “Onder de noemer Met hart en ziel bouwen we een brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed”, vertelt Griet Langbeen van Herita, coördinator van Open Monumentendag. “De focus ligt op tradities en vakkennis die worden doorgegeven van generatie op generatie. Met R de musical, waarin het klassieke verhaal van Reinaert de vos in een nieuw jasje wordt gestoken, heeft Sint-Niklaas als gaststad daar het perfecte voorbeeld van in huis.”

Topmaand

Schepen van Cultuur Filip Baeyens (N-VA) is opgetogen met de rol als gaststad. “September wordt op cultureel vlak een topmaand voor onze stad”, aldus schepen Baeyens. “Na de Vredefeesten volgt met Open Monumentendag een knaller van formaat. Met de première van R de musical en de langverwachte heropening van Huis Janssens staan er al twee toppers op de agenda. Ook de glasramen van kunstenaar-glazenier Staf Pyl zullen in de schijnwerpers worden gezet en dit jaar legt de stad ook extra nadruk op wat deelgemeente Belsele te bieden heeft op cultureel vlak. We zijn trots dat we als gaststad kunnen tonen hoe ons historisch erfgoed ook vandaag springlevend in het hart en ziel van onze stad zit.”

Inspiratiefestival

Naar aanleiding van het evenement in september zakten dinsdagochtend meer dan honderd organisatoren uit heel Vlaanderen af naar het SteM. Tijdens het zogeheten Inspiratiefestival kregen de lokale organisatoren inspiratie en ondersteuning aangereikt om zo hun erfgoed in de kijker te zetten. Ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) was van de partij in zijn geboortestad en nam uitgebreid de tijd om met de lokale organisatoren kennis te maken.

Burgemeester Lieven Dehandschutter, schepen van Cultuur Filip Baeyens, Vlaams minister Matthias Diependaele en coördinator Griet Langbeen tijdens de voorstelling van Sint-Niklaas als gaststad.© yjs

Meer info via:www.openmonumentendag.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners