Aan foutief gestalde fietsen werden labels gehangen om de eigenaars te waarschuwen.© Mechelen in Beweging

Grote lenteschoonmaak op komst in stationsbuurt: “Vooral foutief gestalde fietsen zijn hinderlijk en gevaarlijk”

Mechelen -

Om de werven aan het station van Mechelen vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat alle weggebruikers zich aan de verkeersregels houden. Onder meer om rondslingerende fietsen op te ruimen, wordt op maandag 3 april een grote lenteschoonmaak gehouden.

Sven Van Haezendonck

Twee grote werven lopen er momenteel in de stationsbuurt: de bouw van het nieuwe station en de werkzaamheden om de verkeerscirculatie van verschillende straten te wijzigen. Doe daar tal van verkeersstromen bij en de buurt die moet blijven functioneren met ook handel en horeca. “Het projectteam buigt zich elke dag over een enorme ruimtelijke puzzel”, zegt Ninah Van Aelst, woordvoerster van Mechelen in Beweging.

LEES OOK. Twee grote werven toveren Mechelse stationsbuurt om: “In 2024 verschijnt er prachtige luifel boven perrons 1 en 2”

De werkzaamheden brengen vanzelfsprekend hinder met zich mee. “Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, moeten niet alleen de aannemer, maar ook alle weggebruikers zich aan strikte verkeersregels houden. Vooral foutief gestalde fietsen zijn hinderlijk en gevaarlijk voor andere weggebruikers”, vertelt Van Aelst.

Afgebakende zone

Daarom vraagt het projectteam aan fietsers om rekening te houden met voetgangers, kinderwagens en minder mobiele medemensen. Het grote aandachtspunt: hun fiets correct stallen. “Om hieraan tegemoet te komen, zorgen we ervoor dat er een duidelijk afgebakende zone komt waarbinnen je fietsen vanaf 3 april moet stallen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Tussen de bomen tegenover het busstation wordt belijning aangebracht, zodat het duidelijk is waar je fietsen moet stallen. “Maar dat is niet alles, de Arsenaalzijde breiden we uit met 750 nieuwe plaatsen om fietsen te stallen. Ook dat is nodig, want de nieuwe fietsverbinding langs de tangent is een enorm succes”, vertelt Vanmarcke.

Labels aan fietsen

Mechelen in Beweging ruimt op maandag 3 april samen met medewerkers van Fietspunt en BOA’s van de stad nog eens het gele stationsplein op. Aan foutief gestalde fietsen werden labels gehangen. Naast de werfdoeken en online berichten moeten die de eigenaars waarschuwen. Na een periode van drie weken om eigenaars te sensibiliseren, worden weesfietsen op hun kosten verwijderd.

Ook de fietsnietjes in de Hendrik Consciencestraat verdwijnen voor de herinrichting van de straat.

LEES OOK. Start definitieve herinrichting Mechelse vesten schuift op naar najaar 2025

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen