Katmobiel komt naar zaterdagmarkt.© rdb

Tijdens zaterdagmarkt informeert Katmobiel over verplichte registratie en sterilisatie van poezen

Kalmthout -

De zaterdagmarkt krijgt op 25 maart opvallend bezoek. Dan strijkt de Katmobiel neer om kattenliefhebbers te informeren over de verplichte registratie en sterilisatie van hun kat.

Het bezoek van de Katmobiel kadert in de sensibiliseringscampagne van GAIA rond de verplichte sterilisatie van huiskatten. Sinds 2018 is het in Vlaanderen verplicht om je (huis)kat te laten steriliseren. De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet langer aan. Elk jaar moeten er dan ook duizenden katten noodgedwongen geëuthanaseerd worden, door een gebrek aan ruimte en adoptiegezinnen. Sterilisatie biedt vele voordelen. Het is niet nodig om een poes eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Een gecastreerde kater blijft energiek, maar wordt vaak ook socialer en aanhankelijker. Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium. Een gesteriliseerde kattin is kalmer en loopt minder risico op melkklierkanker en baarmoederontstekingen. 

De verplichte en pijnloze sterilisatie werpt ondertussen duidelijk haar vruchten af, maar er is nog werk aan de winkel. Zo zijn er in Vlaanderen naar schatting nog steeds zo’n 160.775 katten niet gesteriliseerd of gecastreerd.

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners