M.B. was niet alleen betrokken bij een straatroof aan het station van Lier, maar ook bij een inbraak in een snackbar in de Antwerpsestraat. Hij had honger en bereidde zelf drie dürüms.© Chris Van Rompaey, Belga

“Hij had honger en bereidde tijdens de inbraak drie dürüms”: man loopt werkstraf van 180 uur op voor straatroof en inbraak in snackbar

Lier -

De correctionele rechtbank heeft een 18-jarige jongeman veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor zijn betrokkenheid bij een brutale straatroof aan het station van Lier en voor de inbraak in een snackbar in de Antwerpsestraat. Daar bereidde hij bovendien zelf drie dürüms omdat hij honger had.

Theo Derkinderen

Half november 2022 werd een jongeman door vier anderen jongeren aangepakt aan het station van Lier. Hij moest enkele rake klappen incasseren en werd beroofd van zijn gsm, een mannentasje, muziekbox en handschoenen. Het slachtoffer kreeg later te horen dat hij alles kon terugkrijgen, maar daarvoor moest hij dan wel 200 euro betalen.

Een van de betrokkenen bij de overval was de 18-jarige M.B. Later bleek dat dezelfde man ook een inbraak had gepleegd in een snackbar in de Antwerpsestraat in Lier. Daar drong hij binnen en bereidde zelf een maaltijd. Hij maakte drie dürüms en nam die mee om op straat op te eten. De inbraak kwam pas de ochtend nadien aan het licht toen enkele inspecteurs van het FAVV merkten dat de deur geforceerd was.

Honger

“De feiten speelden zich af in een periode dat het niet goed ging met M.B. Hij had ruzie met zijn ouders, is met verkeerde vrienden in contact gekomen en leefde twee weken lang op de straat”, klonk het langs de zijde van de verdediging. “Hij geeft toe dat hij ingebroken heeft. Hij had twee dagen niets gegeten en had honger. Hij heeft zelf wat eten bereid om zijn honger te kunnen stillen. Het was zijn bedoeling om dat later te regelen met de uitbater, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. Belangrijk is dat hij geen wanorde heeft aangericht en dat er nauwelijks schade was aan de deur.”

Naar moeder

De man ontkende tijdens het proces wel dat hij slagen had uitgedeeld aan de man die overvallen werd aan het station. “Het belangrijkste op dit ogenblik is dat hij, als hij de gevangenis mag verlaten, opnieuw bij zijn moeder terechtkan. Mijn cliënt wil opnieuw gaan studeren en zijn leven weer op de rails krijgen.”

De rechter gaf M.B. nog een kans en stuurde hem met een werkstraf van 180 uur huiswaarts. Aan het overvallen slachtoffer moet hij wel meer dan 1.300 euro schadevergoeding betalen. De rechter las de Lierenaar tijdens de voorlezing van het vonnis wel flink de levieten en maakte hem duidelijk dat hij de werkstraf maar best goed kon uitvoeren. Anders wacht hem alsnog een celstraf van 18 maanden. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen