Zjef Vanuytsel hier samen met Boudewijn De Groot op Nekkanacht 2009.© Koen Bauters

Na Fir Bolg is Zjef Vanuytsel nog niet vergeten: originele band speelt hommage met Jan De Wilde, Raymond van het Groenewoud en Jan De Smet

Vorselaar -

De organisatoren van Na Fir Bolg voegen in één klap negen namen toe aan de line-up voor de slotdag van het driedaags festival van 7 tot 9 juli aan Sassenhout in Vorselaar. Toppers als Jan De Wilde, Jan De Smet en Raymond van het Groenewoud zullen samen met anderen een ode brengen aan de legendarische Vlaamse zanger en songwriter Zjef Vanuytsel. De originele band van Zjef zal de artiesten begeleiden tijdens deze eenmalige en exclusieve hommage.

Marc Peeters

Het zal eind dit jaar al acht jaar geleden zijn dat Zjef Vanuytsel in Leuven overleed aan kanker. Zjef was een iconische figuur in de Vlaamse muziekwereld en was bekend om zijn prachtige teksten. Liedjes als De Zotte Morgen, Houten Kop en Tussen Antwerpen en Rotterdam zijn klassiekers geworden en hebben tot op de dag van vandaag een grote invloed op artiesten.

“De ode die we willen brengen past perfect binnen de sfeer op Na Fir Bolg, waar we jaarlijks de beste folk, roots en wereldmuziek presenteren”, meent organisator Luc Janssens. “We willen graag een unieke ervaring bieden waarbij we de geschiedenis van de Vlaamse muziek en cultuur samenbrengen. Zjef heeft daar meermaals zelf deel van uitgemaakt. Als ik me niet vergis heeft hij vijfmaal onze tent doen genieten.”

Janssens loopt al een paar jaar rond met het idee iets te doen waarmee Zjef kan herdacht worden. “Het was niet zo eenvoudig. Groen licht krijgen van de familie was een vereiste, we hebben corona gehad, het lag ook niet voor de hand om alle artiesten en muzikanten gelijktijdig te boeken. Het gaat stuk voor stuk om mensen die een link hebben met Zjef. “

© Kms

Naast Jan De Wilde, Jan De Smet en Raymond van het Groenewoud nemen ook Micheline van Hautem, Andrea Croonenberghs, Stoomboot, Stefan Dixon, Klaas Delrue en Piet Van den Heuvel de micro in de hand. Alain Van Zeveren, Rik Aerts, Jan Husens en Jan Cuyvers zorgen voor de muziek

“Tijdens deze hommage zullen we genieten van live-uitvoeringen van zijn grootste hits, maar ook van minder bekende pareltjes. We zullen enkele van Zjefs meest memorabele momenten en prestaties herdenken, evenals persoonlijke anekdotes en verhalen van mensen die met hem samenwerkten. Of u nu fan bent van zijn eerste langspeler of hem pas later ontdekt heeft, het muzikale gebeuren zal hoe dan ook binnenkomen.”

Drummer Jan Cuyvers speelde jarenlang met Zjef.© mph

“Het wordt beslist plezant en uitdagend tegelijk”, meent de Olense drummer Jan Cuyvers, die deel uitmaakte van de vaste band rond Vanuytsel. “Pluim voor organisator Luc Janssens dat hij de trein op de rails heeft gezet. We gaan nog flink mogen repeteren. Als vaste band weten we nog hoe Zjef zijn nummers zong, maar met nieuwe vertolkers wordt dat toch weer even anders. Ik kijk er hoe dan ook naar uit. We gaan voor meer dan twintig nummers. Na wat geschuif in de programmatie is de hommage nu voorzien op zondagnamiddag. Ik denk dat dit het meest geschikte tijdstip is om zo’n programma te brengen.”

De hommage start op zondag 9 juli rond 15.15u. Na Fir Bolg kan dagelijks zo’n vijfduizend bezoekers verwelkomen. De kaartenverkoop komt al goed op gang. Wie na de hommage blijft hangen kan rond 22.15u met Natalia het festival afsluiten. Een dagticket kost 35 euro.

nafirbolg.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners