© rr

Antwerp eert overleden supporter Yannick Van Dyck: “Mijn broer stond altijd paraat voor vrienden en familie”

Zaterdagochtend vond de politie het levenloze lichaam van de 43-jarige Yannick Van Dyck in zijn appartement in Antwerpen. Yannick was head of sales bij fietsenmerk Giant en een hevig supporter van voetbalclub Antwerp. Zondag verscheen er tijdens de thuiswedstrijd tegen Charleroi ‘Rust zacht, Yannick’ op de ledboarding in het Bosuilstadion. “Het is mooi dat Yannick dit eerbetoon heeft gekregen”, zegt grote broer Marko.

Koen Frans

Toen Yannick Van Dyck vrijdagavond niet reageerde op telefoons en berichten van vrienden en familie werd er al snel alarm geslagen. “Normaal gezien is Yannick altijd erg communicatief”, zegt zijn oudere broer Marko. “We waren dan ook meteen erg ongerust. De politie ging als eerste zijn appartement binnen. Beneden stonden minstens dertig mensen te wachten op een verlossend bericht. Jammer genoeg was het slecht nieuws. Yannick was in zijn slaap overleden. Een onverdacht overlijden. Hij was amper 43 jaar.”

Yannick was ongetrouwd en had geen kinderen, maar had wel een enorm grote vriendengroep. “Veel van zijn vrienden hadden intussen al kinderen. Hij ging er vaak mee op uitstap of vakantie en was voor die kinderen nonkel Yannick. Mijn broer was iemand die altijd paraat stond voor vrienden en familie”, aldus Marko. “Hij was ook aanvoerder van onze interclubploeg in het padel. Een vrolijke, grappige gast. Hij deed geen vlieg kwaad. Als broer was mijn liefde voor hem onvoorwaardelijk. Het is met geen woorden te beschrijven hoe het voelt om hem nu al af te staan.”

Rood-witte familie

Net als Marko was ook Yannick een Antwerpfan in hart en nieren. “Met de paplepel meegekregen. Mijn ouders, mijn nonkels en mijn grootvader zaliger hadden ook allemaal rood-wit bloed. Een paar weken geleden zijn we nog samen naar de bekerwedstrijd op Genk gaan kijken. Het werd onze laatste wedstrijd samen. Zondag zijn veel vrienden van Yannick niet naar de wedstrijd tegen Charleroi gaan kijken. De meesten waren nog te veel in shock. Maar we kregen al snel foto’s en berichtjes dat er ‘Rust zacht, Yannick’ op de ledboarding was verschenen. Dat kwam bij iedereen die Yannick nauw aan het hart lag stevig binnen”, zegt Marko.

Het was Frank Dirix van Collectief ’86, en net als Yannick ook lid van EASC Amberes, die in samenspraak met teammanager Sascha Van de Sande om dat bericht had gevraagd. “Ik ken Sascha nog van in mijn tijd als werknemer bij de club. Een aantal jaar geleden werkte ik samen met hem op de marketingafdeling van Antwerp”, zegt Marko. “Het is mooi dat Yannick dit eerbetoon heeft gekregen in het stadion waar hij als supporter zoveel fantastische momenten heeft meegemaakt. Mijn emoties gaan momenteel alle richtingen uit. Ik ben in een soort van overlevingsmodus samen met zijn beste vrienden alles aan het regelen voor zijn uitvaartplechtigheid van komend weekend. We gaan hem een prachtig afscheid geven. Hij verdient dat”, besluit Marko.