De studenten van Sint Lucas trekken door de stad op zoek naar skatelocaties.© Dirk Kerstens

Studenten Sint Lucas onderzoeken hoe skatevriendelijk Antwerpen is: “Het Theaterplein is een magneet voor skaters”

Antwerpen -

Een groep kunststudenten van Sint Lucas trekt door Antwerpen om kennis te maken met de moeilijkheden die skaters ondervinden. Vaak zijn skaters niet welkom en de aangelegde skateparken zijn ‘als een zoo voor wilde dieren’ waar ze hun creativiteit niet kwijt kunnen. “Als beeldende vormgevers hopen we een ‘skateable’ sculptuur te ontwerpen voor de Antwerpse skater”, zegt docent Ben Boliau (47).

Belén Knoop

De studenten van Sint Lucas in Antwerpen hebben hun jaarlijkse projectweek. De groep onder begeleiding van docent Ben Boliau buigt zich over het skategebeuren in Antwerpen. “We trekken vandaag door de stad om te bestuderen voor welke uitdagingen een skater staat in Antwerpen”, vertelt Boliau. “De groep bestaat uit studenten uit allerlei richtingen die al dan niet skaten, dus het geeft zeker een frisse kijk op het thema. De bedoeling is dat we op het einde van deze week een publicatie kunnen opstellen met onze bevindingen, ideeën en maquettes. Die stellen we graag voor aan het stadsbestuur.”

De studenten van Sint Lucas trekken door de stad op zoek naar skatelocaties.© Dirk Kerstens

Boliau, de bezieler van deze projectweek, skatete in zijn jonge jaren vaak in Antwerpen. Nu cruiset hij nog altijd enthousiast mee, al zijn tricks niet meer aan de orde. “Er is tegenover vroeger veel veranderd”, vertelt hij. “Tegenwoordig hebben skaters meer infrastructuur, maar het aantal skaters is ook wel enorm gestegen. Ik merk dat men minder tolerant is geworden tegenover skaters.”

Ben en Abel.© Dirk Kerstens

Fotograaf Abel Kleinblatt stippelde een tour uit waar skaters graag komen. Zelf maakte hij zijn masterproef rond het skateprobleem in Antwerpen. “Ik neem de studenten vandaag mee op een typische skatedag: de zoektocht naar leuke skateplekken”, vertelt Abel. “De locaties ga ik voor mezelf houden, want anders komt de stad ons daar weer wegpesten. Het plein aan de Stadsschouwburg is wel een echte magneet voor skaters. Als iemand niet weet waar te beginnen, komt hij meestal naar hier: de kern van het Antwerpse skaten. Het is ook de enige overdekte skateplek.”

Op vele plekken in de stad is er een skateverbod. “Sinds de coronapandemie is de problematiek hier op het Theaterplein wat begonnen”, vertelt Abel. “Buren klaagden van overlast, maar skaters zijn het probleem niet. Het zijn de hangjongeren die ertussen lopen. Sindsdien is het ook verboden om hier nog na 22u te skaten, wat we zeker begrijpen.”

Merel en Alix.© Dirk Kerstens

Merel (20), studente fotografie, is dankzij deze projectweek weer beginnen skaten. “De skate-community is heel leuk”, vertelt ze. “Je maakt er vrienden voor het leven.” Alix (22), studente sieraad, merkt op dat er echt wel nood is aan meer skateplekken. “We krijgen tijdens de tour wat het gevoel dat de stad skaters probeert te saboteren”, zegt ze. “Op de Kaaien bijvoorbeeld heeft de stad verschillende stoppers geplaatst, omdat het daar verboden is om te skaten.”

Iris.© Dirk Kerstens

Ook Iris (24), studente schilderkunst, voelt zich als skater vaak weggeduwd in de stad. In haar schilderijen werkt ze vaak rond de subcultuur van skaters. “Ik skate nu drie jaar. Toen ik net begon, vond ik het best intimiderend om als vrouw naar een skatepark te gaan. Ik kwam dan vaak naar het Theaterplein, want hier is iedereen welkom. Naast de juiste materialen is het belangrijk voor een goede skatelocatie dat je voldoende ruimte hebt om zelf je creativiteit te gebruiken. Uiteindelijk willen wij ook maar gewoon onze sport uitoefenen, dus jammer dat skaten zo vaak als overlast wordt beschouwd.”

Daan.© Dirk Kerstens

Daan (18) studeert grafische vormgeving en woont in Mechelen. Hij wordt gezien als de beste skater van de groep. “Ik kom vaak naar Antwerpen om te skaten”, vertelt hij. “In vergelijking met het buitenland vind ik dat ze in Antwerpen wel meer open minded zijn naar skaters toe. In Frankrijk bijvoorbeeld worden we meer afgestoten dan hier. Toch zijn de skatelocaties eerder beperkt. Skaters hebben nood aan een plek waar ze zich altijd welkom voelen en waar ze ook effectief mogen skaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners