© atv

Lange Koepoortstraat doet het steeds beter, ‘fast casual’-restaurants populair in heel Antwerpen

Antwerpen -

De tijd dat de meeste horeca zich vooral situeerde in het oude stadscentrum en op het Zuid is al lang voorbij. Ook op andere plekken in de stad blijft het aanbod stijgen. Behalve klassieke restaurants en cafés neemt ook het aantal fast casuals, ofwel de snelle hap, toe. Dat blijkt uit de nieuwe horecameting van de stad Antwerpen.

Patrick Van de Perre

De ‘meting van de Antwerpse horecakernen 2022’ is een onderzoek naar het aanbod in de verschillende horecakernen van de stad en vergelijkt dit met de situatie van een aantal jaren terug. De stad Antwerpen gebruikt dit onderzoek om te zien of er een evenwichtige mix is in het aanbod en om eventueel het beleid bij te sturen.

Antwerpen is onderverdeeld in 15 van dergelijke horecakernen. Wat opvalt is dat in 11 van deze kernen de fast casuals toenemen. Dat zijn takeaways, maar ook zaken waar je snel een klein gerecht kan eten. Dit soort van etablissementen speelt in op de trend dat steeds meer mensen buitenshuis kiezen voor een, vaak gezonde, lunch.

“Dit soort zaken zorgen voor beleving en kleur. Antwerpen is niet enkel een stad van sterrenrestaurants en bekende chef-koks. Streetfood uit Zuid-Korea, sandwichbars met eigen gepekelde groenten of suikervrije zoetigheden. We hebben het allemaal”, zegt de schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA).

Een Griekse twist in een autoluwe straat

Een van de straten die het sinds een tijdje goed doet is de autoluwe Lange Koepoortstraat. In deze ‘kern’ stijgt het aantal horecazaken. Dat Efthimios Ntousis en Eleftheria Tzika er sinds december een eethuis geopend hebben is dan ook geen toeval. In hun Garden of Flowers, serveren ze hartige en zoete pannenkoeken. Niet zelden met een Griekse twist.

“De locatie van het eethuis is ideaal”, vindt ook Efthimios Ntousis. “In het centrum en vlakbij de Grote Markt. Dat merken we ook aan onze klanten. Hier komen zowel jonge hipsters als wat oudere mensen. Het feit dat het een autoluwe straat is maakt dat het een levendige en gezellige plek is.”

Dat de horeca het goed doet in Antwerpen verbaast de jonge chef niet. “Antwerpen is een gezellige stad en er openen regelmatig nieuwe zaakjes. Dat houdt het spannend. Bovendien willen mensen vaker een klein gerechtje eten. Iets dat anders dan anders is. Daar spelen wij op in.”

De Antwerpse horecakernen.© GVA

Troon- en Bolivarplaats in de lift

Bij de reeds bestaande horecakernen zijn er drie nieuwe toegevoegd aan het onderzoek: het De Coninckplein, de Bolivar-Troonplaats en de Boomgaardstraat-De Koninck. Zeker die twee laatste locaties zijn plekken waar het aantal horecazaken de jongste jaren flink is toegenomen.

Maar ondertussen blijft het historisch centrum het grootste horecagebied met 326 zaken. Dat is een stijging ten opzichte van de vorige meting in 2017. Op de tweede en derde plaats volgen omgeving Centraal Station en het Zuid.

“Wat goed is voor de horeca, is goed voor de retail, en vice-versa. In heel wat van die horecakernen verenigen de ondernemers zich ook en dat maakt het ook makkelijker om met de stad in dialoog te gaan bij een heraanleg of wanneer zij samen iets willen organiseren”, aldus nog Koen Kennis.

Het aantal onderzochte horecakernen is in 2022 gegroeid naar 15, tegenover 12 in 2017. Dit betekent ook dat het aantal geïnventariseerde panden gestegen is met meer dan 200 en het aantal geïnventariseerde horecapanden met meer dan 100. De horecadensiteit stijgt over alle kernen heen met 1,5%. Iets meer dan 36% van de panden in de kernen bevatte in 2022 een actieve horecazaak. Deze horecadensiteit wordt berekend door het aantal horecapanden in verhouding te brengen met het totaal aantal panden geïnventariseerd. Al sinds 2013 is deze stijging van de horecadensiteit bezig.© GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV