Groen pleit voor een meldpunt in Antwerpen voor slachtoffers van discriminatie op de huurmarkt.© Karel Hemerijckx

Groen pleit voor strengere aanpak discriminatie op huurmarkt

Antwerpen -

Groen Antwerpen roept het stadsbestuur op om strenger op te treden tegen racisme en discriminatie op de huurmarkt via juridische praktijktests en een laagdrempelig meldpunt.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Makelaars leren omgaan met discriminerende vragen van verhuurders: “Ik wijs hen op slechte ervaringen met ‘echte’ Belgen”

LEES OOK. Huurster Farida vindt racistische brief voor huisbaas in brievenbus: “Gelieve niet te verhuren aan moslims of dergelijke”

Groen doet het voorstel naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme op 21 maart. “Wij roepen het stadsbestuur op om niet alleen te sensibiliseren, maar ook om daadkracht te tonen”, zegt Groen-gemeenteraadslid Nordine Saïdi Mazarou. “Het grootste probleem vandaag is dat racisme nog steeds straffeloos blijft. Onversneden racisme moet effectief worden aangepakt.”

Mazarou pleit voor de invoering van juridische praktijktests en handhaving. Er is volgens de partij ook een laagdrempelig meldpunt voor discriminatie nodig.

“Slachtoffers van discriminatie moeten minder drempels ondervinden om melding te doen”, zegt Mazarou. “We roepen de stad op om ervoor te zorgen dat de malaise rond Unia en het Vlaams Mensenrechteninstituut niet ten koste gaat van een laagdrempelig meldpunt.”

De stad Antwerpen organiseert praktijktests op de huur- en de arbeidsmarkt. Twee jaar na de praktijktests daalde de discriminatie op basis van etnische herkomst op de Antwerpse huurmarkt naar 10%. De stad Antwerpen biedt ook opleiding aan makelaars aan over hoe omgaan met discriminerende vragen van verhuurders.

Antwerps schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit) kondigde eerder al aan dat voor hardleerse makelaars nog andere maatregelen komen om die te bereiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners