Sint-Lenaartshof viert Dag van de Zorg met bewoners en familie© Elke Lamens

Woonzorgcampus Sint-Lenaartshof zet in op kleine gelukjes in zorgaanbod: “Samen memorabele momenten maken”

Sint-Lenaarts -

Woonzorgcampus Sint-Lenaartshof in de Vaartkant Links vierde de Dag van de Zorg met alle bewoners en familieleden. Bezoekers werden rondgeleid langs de diverse woonvormen op de campus en een aantal nieuwigheden in de zorg. Er was ook ruimte voor een streepje orgelmuziek en een hapje en drankje in Bar 9.

Het Sint-Lenaartshof behoort tot de groep Korian. In de Vaartkant Links zijn er met zicht op het kanaal Dessel-Schoten assistentiewoningen, een dagcentrum en woonzorgcentrum. “We voorzien hier op één campus een compleet zorgaanbod”, stipuleert de nieuwe directrice Dana De Vos.

Voor dementerende bewoners is er een snoezelruimte.© Elke Lamens

Zij introduceerde ook enkele nieuwigheden in het zorgaanbod, zoals de snoezelruimte en de tuin voor de afdeling dementie. “Ook demente bejaarden raken overprikkeld. Dat zorgt soms voor spanningen tussen de bewoners onderling. In deze snoezelruimte komen ze op een aangename manier tot rust. Hier kunnen alle zintuigen apart benaderd worden”, legt hoofdverpleegkundige Nancy uit.

Daarnaast is de afdeling ook uitgebreid met een aangename tuin, voorzien van valkparkieten en konijnen.

Nieuwe directrice Dana De Vos en hoofdverpleegkundigde Nancy in de nieuwe tuin op de afdeling Dementie.© Elke Lamens

Meters en peters

Een andere nieuwigheid is het peter- en meterschap. “Elke zorgmedewerker is peter of meter van enkele bewoners. Het maakt hier integraal onderdeel uit van het takenpakket, dat meer omvat dan basiszorg. De band tussen de bewoners en meters en peters versterkt daardoor”, benadrukt De Vos.

Ergotherapeute Celine kan dit beamen: “Ik ben meter van vier bewoners. We hebben een heel ander, maar heel fijn contact. Zo gaan we bijvoorbeeld samen naar een kerstmarkt, wandelen of op een terrasje zitten. Deze kleine gelukjes maken een wereld van verschil en blijven de bewoners lang bij.”

Ergotherapeute Celine is meter van vier bewoners.© Elke Lamens

“Voor de bewoners worden we een vertrouwenspersoon, bieden we houvast. Sommigen vertellen zelfs hun levensverhaal. Dat is wel bijzonder. Je krijgt er heel veel dankbaarheid voor terug. Dat we hiervoor de tijd krijgen, maakt de job alleen maar aantrekkelijker en gevarieerder. ”

Samen met de bewoners schrijven de zorgmedewerkers ook memorabele momenten uit het leven van de bewoner neer in een boekje. “We merken dat de bewoners er gelukkig van worden en ook de familie geeft graag input”, legt Dana De Vos uit. “Hiermee zijn we wel pionier binnen de groep.”

 (Elke Lamens)

Feest met originele orgelmuziek op de Dag van de Zorg in woonzorgcampus Sint-Lenaartshof.© Elke Lamens

Het Sint-Lenaartshof rolde de rode loper uit op de Dag van de Zorg.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners