© Kms

Tot 18 maanden cel geëist voor diefstal van lading mengkranen: “Dader verschuilde zich in bos maar kon gevat worden dankzij inzet politiehelikopter”

Willebroek -

Vier mannen stonden in Mechelen voor de correctionele rechtbank voor hun betrokkenheid bij de diefstal van een lading mengkranen bij een bedrijf in Willebroek en een poging tot ladingdiefstal bij een bedrijf in het Limburgse Hamont-Achel. Twee mannen vroegen de vrijspraak. Het parket eiste straffen van tien tot achttien maanden effectieve gevangenisstraf.

Theo Derkinderen

Op 13 maart van vorig jaar merkte een bewakingsagent twee mannen op die rondhingen aan de opleggers vlak bij een logistiek bedrijf in de Hoeikensstraat in Willebroek. Bij het zien van de bewakingsagent sprongen ze in een groenkleurige vrachtwagen en gingen ervandoor.

Heel snel werd duidelijk dat het gezelschap acht van de tien geparkeerde opleggers had geopend en uit één ervan een deel van de lading mengkranen had gestolen. In de omheining van het bedrijf bleek bovendien een opening van vijf meter te zijn gemaakt.

Jager

De politie werd op de hoogte gebracht en die merkte de groene vrachtwagen wat later op tussen Willebroek en Puurs. Het kwam tot een achtervolging waarbij de vrachtwagen vlak bij het station van Puurs een boordsteen raakte en niet meer verder kon. De twee inzittenden sloegen vervolgens te voet op de vlucht. “Het kwam tot een zoekactie waarbij ook de politiehelikopter werd ingezet. Iets later kwam er een melding van een jager die een verdachte man had opgemerkt in een bos. De man gedroeg zich zenuwachtig en het leek alsof hij zich wou verstoppen voor de helikopter”, zei de openbare aanklager. “Hij kon uiteindelijk worden gevat dankzij de getuige en de inzet van de helikopter.”

In de aangetroffen vrachtwagen werd de lading gestolen kranen aangetroffen. Die werden terugbezorgd aan het benadeelde bedrijf. De man die werd aangetroffen, werd later dat weekend aangehouden door de onderzoeksrechter. De politie zette haar onderzoek verder en kreeg nog drie andere verdachten in beeld. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie ook betrokken zijn geweest bij soortgelijke feiten in Hamont-Achel, een tweetal weken later. Daar werden de zeilen van zeventien opleggers opengesneden, maar werd er uiteindelijk niets gestolen.

De advocaat van de man die in Willebroek werd opgepakt, vroeg om een werkstraf op te leggen. “Hij erkent de feiten en beseft dat hij in de fout is gegaan”, zei advocaat Bart Vanmarcke. De andere beklaagden vroegen de vrijspraak wegens een gebrek aan bewijzen.

Vonnis valt op 17 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen