© BELGA
België tekent verzet aan tegen Commissieplannen voor verduurzaming visserijsector
Vlaanderen en België hebben serieuze bezorgdheden over de haalbaarheid van de plannen van de Europese Commissie om de visserijsector te verduurzamen. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) heeft dat maandag duidelijk laten blijken om een bijeenkomst van de Europese ministers.
De Commissie stelde haar plan voor het verduurzamen van de visserijsector en de aquacultuur (waarbij aquatische organismen als vissen, schaal- en schelpdieren en waterplanten worden gekweekt of geteeld) een maand geleden voor. Onder meer via het gebruik van schonere energiebronnen en het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen moet de impact op de mariene ecosystemen worden verkleind.
“Terug naar de tekentafel”
Tijdens een eerste gedachtewisseling met de bevoegde ministers bleken heel wat lidstaten sceptisch te staan tegenover het Commissievoorstel, zegt minister Crevits, die namens heel België het woord nam. Ze stuurt het hele visserij- en oceaanpact van de Commissie zelfs “terug naar de tekentafel”.
“We hebben serieuze bezorgdheden over de haalbaarheid en de werkbaarheid van de Europese plannen voor de visserijsector”, legt Crevits uit. “Voor ons geen afhankelijkheid van invoer uit derde landen die veel minder duurzaam werken, omdat we onze eigen vissers onhaalbare of onwerkbare verplichtingen opleggen. Onze vissers doen vandaag al veel inspanningen en zijn bereid dat ook in de toekomst te doen, maar wel op basis van werkbare voorstellen en in voortdurend overleg met onze vissers.” Daarenboven ontbreekt het in de Commissievoorstellen aan een grondige socio-economische impactanalyse, zegt Crevits.
“Transitie allesbehalve evident”
Behalve op brandstoffen, legt de Commissie ook de focus op visserijtechnieken, die eveneens moeten verduurzamen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de geleidelijke afschaffing van de bodemvisserij met gesleept tuig tegen 2030 in alle beschermde mariene gebieden. “België gaat ermee akkoord dat (energietransitie en verduurzaming) in de visserij- en de aquacultuursector een belangrijk thema is en onderschrijft een duurzame toekomst voor beide sectoren”, zegt Crevits. “Maar uit gesprekken met scheepsbouwers blijkt zo’n transitie op het terrein allesbehalve evident. Als je alternatieve brandstoffen gebruikt, heb je hiervoor meer ruimte nodig aan boord van vaartuigen, ook al om de veiligheid en de stabiliteit te verzekeren.”
Volgens Crevits moet Europa investeren om iedere vloot leefbaar te houden omdat die actief bijdraagt aan de lokale voedselvoorziening.
Hoofdpunten
Officieel: Eden Hazard en Real Madrid gaan in onderling overleg uit elkaar, “pensioen behoort tot de mogelijkheden”
Premier De Croo naar ziekenhuis gebracht na val met fiets
Hoe lang blijft dit zonnige weer nog duren? “Heel warme temperaturen op komst”
Brandon Wen blikt terug op eerste jaar als artistiek directeur van Antwerpse Modeacademie: “Ik mag niet te vaak met de studenten op café gaan”
MEER OVER
Westerlo verliest opnieuw, maar De Roeck kan nog lachen: “Hazard naar Westerlo? Dan zal hij nog wat moeten bijtrainen”
De zege voor Cercle Brugge was verdiend, al toonde Jonas De Roeck zich na de wedstrijd toch …
Brits presentator Phillip Schofield “is alles kwijt”: de theejongen van de BBC die uitgroeide tot een van de meest populaire stemmen in het Verenigd Koninkrijk
De Britse presentator Phillip Schofield (61) is naar eigen zeggen alles kwijt nadat bekendraakte …
ONS OORDEEL. Matige cijfers bij Westerlo, dat snakt naar vakantie
In de eindeseizoensmatch tegen Cercle Brugge kon Westerlo nooit een vuist maken. Na de …
Westerlo sluit seizoen af met 2-0-nederlaag tegen Cercle Brugge
Westerlo heeft het seizoen afgesloten met een 2-0-nederlaag op het veld van Cercle Brugge. Een …