© Getty Images

Drie jongeren staan terecht voor ‘smishing’ (oplichting via sms): celstraffen tot vier jaar effectief en boetes tot 32.000 euro gevorderd

Bornem -

Drie twintigers uit Bornem stonden voor de correctionele rechtbank voor hun betrokkenheid bij een zaak rond smishing, een vorm van oplichting waarbij de slachtoffers een link krijgen doorgestuurd via sms. Zo klikte een man nietsvermoedend op de link en speelde ruim 19.000 euro kwijt. Een deel van dat geld kwam op de rekening van een jongeman terecht. Hij, zijn vriend en iemand die hoger op de hiërarchische ladder van de oplichtersbende zou hebben gestaan riskeren straffen van 1 jaar met uitstel tot vier jaar effectief.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte in het voorjaar van 2021 op toen een man vaststelde dat er van zijn bankrekening en van die van zijn vader een aanzienlijke geldsom was verdwenen. “Bij het ene slachtoffer ging het om 18.660 euro, bij zijn vader om 450 euro. De zoon had een sms’je ontvangen van - dacht hij - Cardstop. Hij moest op de meegestuurde link klikken omdat zijn bankkaart geblokkeerd zou worden. Nietsvermoedend voerde hij vertrouwelijke gegevens in en zo kon zijn rekening worden geplunderd. Via een volmacht die hij had, kon er ook geld van de rekening van zijn vader worden gehaald”, zei de openbare aanklager. “Het ging dus om een geval van phishing. Maar omdat het niet via mail maar via sms is gebeurd, wordt het smishing genoemd.”

Het gestolen geld kwam op een viertal rekeningen terecht. Onder meer op die van K.V. (20) uit Bornem. Bij hem ging het om 5.000 euro. De jongeman gaf toe dat een vriend, N.P. (20), hem had gevraagd om zijn bankrekening ter beschikking te stellen om er geld op te storten. In ruil daarvoor zou hij ook wat extra’s krijgen.

Volgens het Openbaar Ministerie was het vooral de derde beklaagde, R.D. (20), die een belangrijke rol speelde bij de hele zaak. “Hij stond duidelijk hoger op de hiërarchische ladder van de oplichtersbende dan de twee anderen. R.D. was recruiter, cardcollector en casher van het gestolen geld”, klonk het.

Tegen R.D. werd vier jaar effectieve celstraf en een boete van 32.000 euro gevorderd. Tegen de twee anderen ging het om een jaar cel met uitstel en een effectieve boete van 4.000 euro.

Geen bewijzen

R.D. hield tijdens het proces evenwel vol dat hij niets met de oplichting te maken had. “De anderen spanden samen tegen mij”, zei hij. Zijn advocaat Jeffrey Pissierssens vond dat er geen enkel concreet bewijs tegen de Bornemnaar was en vroeg de vrijspraak. “Hier zijn veel te weinig concrete elementen om mijn cliënt vier jaar naar de gevangenis te sturen. Ja, hij was erbij toen er geld werd afgehaald, maar hij wist niets van illegale praktijken en wist ook niet dat er hier sprake was van smishing of phishing.”

Fout gemaakt

K.V. en N.P. vroegen allebei opschorting van straf aan de rechtbank. “Mijn cliënt heeft een gigantische fout gemaakt door zijn bankkaart af te geven en later dat illegaal bekomen geld af te halen. Dat beseft hij heel goed. De verhoren bij de politie hebben ook een enorme indruk op hem gemaakt. Hij heeft zijn les wel geleerd”, reageerde advocaat Nicolas Peeters.

Hetzelfde verhaal was te horen bij de raadsman van N.P. “Hij voelt zich schuldig omdat hij zijn vriend mee bij deze zaak heeft betrokken. Normaal gezien zou het geld op zijn rekening worden overgemaakt, maar hij had de verkeerde bankkaart. En daarom moest er snel een nieuwe geldezel worden gevonden”, stelde advocaat Yves De Sutter.

De rechtbank velt een vonnis op 17 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen