Volgens directeur Lieve De Pesseroey is het een voordeel om in een kleinere school te zitten.© yjs

Kiezen voor een kleine school? Hier weten ze waarom: “We weten hoe alle leerlingen zich voelen”

Sint-Niklaas -

Sint-Niklaas is al jaar en dag een van de grootste scholensteden van ons land. Dat gaat van scholen met meer dan duizend leerlingen, maar je hebt ook verschillende kleinschalige scholen, zoals de eerstegraadsschool van Berkenboom Humaniora in de Kalkstraat. Verspreid over veertien klassen telt de school net iets meer dan 200 leerlingen. Al brengt dat volgens directeur Lieve De Pesseroey ook heel wat mogelijkheden en voordelen met zich mee. “Het welbevinden van iedere leerling staat hier centraal, dat zit in ons DNA”, aldus de directeur.

Yannick Joos

Het Nieuwsblad pakt uit met de Onderwijzer, een online tool met tal van nooit eerder gepubliceerde gegevens over alle Vlaamse middelbare scholen van Vlaanderen. Maar hoe zit het in onze streek? De komende dagen zoeken onze correspondenten het voor u uit. Vandaag gaan we langs in de grootste en de kleinste school van onze streek.

De eerstegraadsschool van Berkenboom Humaniora biedt Latijn en Moderne Talen en Wetenschappen aan. Het merendeel van de leerlingen stroomt nadien door naar Berkenboom Humaniora, aan de overkant van de straat.

Maar de eerste twee jaar van hun middelbare schoolcarrière zitten de leerlingen dus in een eigen afdeling met eigen speelplaats, eetzaal en lokalen op maat. “De overstap van het lager naar het secundair onderwijs is sowieso al een grote stap voor veel kinderen en doordat we net wat kleiner zijn, wordt die overgang wat vergemakkelijkt”, aldus directeur Lieve De Pesseroey.

“We hebben bovendien ook goed zicht op hoe iedere leerling zich voelt en verder ontwikkelt. Daar kunnen we kort op de bal spelen en dat is meer dan ooit nodig. Het welzijn van de leerlingen, zowel op studievlak als socio-emotioneel vlak, is onze basis en daar spelen onze zeventig leerkrachten een sleutelrol in. Het gaat er hier bijzonder gemoedelijk aan toe aangezien iedereen elkaar kent en voortdurend in contact komt met medeleerlingen en leerkrachten.”

(Lees verder onder de foto)

In de campus Berkenboom zitten ongeveer 200 leerlingen.© yjs

Babbelen en breien

Ook de leerlingen kennen elkaar over de klassen heen. “Dat komt mede door klasoverschrijdende activiteiten en projecten”, gaat de directeur verder. “Zo voorzien we tijdens de pauzes in sport en spel, maar ook bijvoorbeeld babbel en brei. Het grote voordeel is dat we de leerlingen tegemoet kunnen komen bij hun vragen naar zulke activiteiten, waarbij we dan ook iedereen van de school mee in kunnen betrekken. Als er een leerkracht met pensioen gaat, vieren we dat met de hele school. We zetten ook erg in op de verdere overstap naar de tweede en derde graad, net zoals we dat bij de allereerste schooldag doen”, geeft Lieve nog mee. “Zo werken we bijvoorbeeld met ontmoetingsdagen, een peter en meter en hernieuwde kennismaking, om de leerlingen op die manier klaar te stomen voor hun verdere schoolcarrière.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners