Algemeen directeur Stijn Coenen legde samen met minister Bart Somers en schepen Rina Rabau Nkandu en burgemeester Alexander Vandersmissen de symbolische eerste steen. — © Dirk Vertommen
Thomas More heeft grote plannen met campus De Vest: “Kruidtuin onder de vesten verbinden met vernieuwde campus”
Op de Zandpoortvest in Mechelen werd maandag de symbolische eerste steen gelegd van de vernieuwde campus van Thomas More. De hogeschool renoveert een deel van de bestaande gebouwen en bouwt er ook een nieuwbouw. Met de herinrichting van de vesten wil de stad Mechelen de campus ook verbinden met de Kruidtuin.
De Mechelse campussen van de Thomas More Hogeschool barsten stilaan uit hun voegen. In een periode van tien jaar steeg het aantal studenten met 50% tot net geen 7.000. Ook in de toekomst wil de hogeschool verder blijven groeien en vooral meer internationale studenten aantrekken. Om dat te kunnen realiseren is een gepaste infrastructuur nodig. Daarom werkte Thomas More een ambitieus vernieuwbouwproject uit.
De werken gingen enkele maanden geleden van start, maar maandag werd de symbolische eerste steen gelegd. “Dit is een erg belangrijk moment”, zegt algemeen directeur Stijn Coenen. “Want we stomen Thomas More klaar voor de toekomst. Op de vernieuwde campus zetten we volop in op flexibiliteit en een snelle aanpasbaarheid. Tijdens de coronacrisis leerden we het belang daarvan kennen. Dat doen we onder meer met een opsplitsbare aula en hybride klaslokalen. In totaal wordt er 4.473 vierkante meter verbouwd en is de nieuwbouw goed voor 9.695 vierkante meter.”
De vernieuwde campus krijgt onder meer een ondergrondse fietsenparking. — © Dirk Vertommen
Duurzaamheid speelt daarin een belangrijke rol. “Via de Dijleterrassen willen we de natuur naar binnen trekken”, zegt Coenen. “Dat doen we onder meer met klimaatrobuuste daktuinen en ander groen. Daarnaast is de nieuwe campus voorzien van zonnepanelen en de meest moderne technieken op het vlak van duurzaamheid. We zetten ook in op een groene mobiliteit. Zo komt er een ondergrondse fietsenstalling voor driehonderd fietsen en worden er deelfietsen aangeboden.”
De hogeschool wil naar eigen zeggen meer deel uitmaken van de Mechelse samenleving. Daarom moet de campus verder uitgroeien tot een echte ontmoetingsplaats. “Onder meer het studentenrestaurant, het leercentrum en enkele studentenvoorzieningen krijgen er een nieuwe plek”, klinkt het. “De nieuwe campus De Vest moet een echte thuis zijn voor onze studenten, maar ook voor de andere Mechelaars. De centrale foyer wordt de huiskamer. Die komt aan de nieuwe Utopiastraat die over de campus slingert.”
“Met dit project stomen we de hogeschool klaar voor de toekomst”, zegt algemeen directeur Stijn Coenen. — © RR
Vlaams minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) is opgetogen met het vernieuwbouwproject. “Dit is enorm belangrijk voor de stad”, zegt hij. “Studenten zorgen voor leven in de stad, dragen bij aan de economie en zijn vaak erg geëngageerd. Ze zetten hun schouders mee onder de samenleving en ik moedig de groei van Thomas More dan ook aan. We hebben niet de ambitie om het tweede Leuven te worden, want dat is te veel een campus en te weinig een stad, maar we zouden het aantal Mechelse kotstudenten wel graag verder optrekken. Nu zijn dat er zo’n vijfhonderd.”
Onder de vesten richting Kruidtuin
De stad koppelt ook een deel van de definitieve herinrichting van de vesten aan de nieuwe campus. “We willen de Dijleterrassen verbinden met de Kruidtuin”, zegt Somers. “Van de Zandpoortvest maken we een brug waardoor studenten en andere voetgangers te voet onder de vesten richting de Kruidtuin kunnen. Daarover lopen momenteel gesprekken met Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Tegen 2030 hopen we dat project te kunnen realiseren.”
Via een wandelpad onder de vesten wil de stad de Dijleterrassen en de Kruidtuin verbinden. — © Stijn Van de Sande
Het vernieuwbouwproject van Thomas More kost zo’n 24,5 miljoen euro en moet in 2025 klaar zijn. Komende zomer worden de eerste gerenoveerde delen al in gebruik genomen. Voor de langere termijn bekijkt de hogeschool wat het kan doen met de voormalige jeugdherberg. De komende jaren wordt dat gebouw gebruikt om de verbouwingen op campus De Vest op te vangen, nadien komen er mogelijk extra studentenkoten. “Maar dat wordt momenteel nog verder onderzocht”, zegt Stijn Coenen.
In 2025 moet het project klaar zijn. — © Dirk Vertommen
Hoofdpunten
Zwarte rookpluim na botsing tussen twee vrachtwagens op E19 in Meer: snelweg volledig dicht
Grote brand in loods naast E313 in Viersel: rookpluim van ver te zien
Twee kleuters en volwassene in levensgevaar na mesaanval in speeltuin in Franse Annecy: “Dader zat twee maanden lang elke dag op dat bankje”
Enorme rookpluim doet leven in New York stilvallen: “Ik maak me zorgen, ik wil niet dat mensen sterven”
MEER OVER Blikvangers Mechelen
Politievrouw wist inhoud van pv en liegt tegen slachtoffer van verkrachting: 1 jaar cel met uitstel
12 jaar cel voor man die ouders probeerde te vermoorden, familie blijft met dubbel gevoel achter: “Ze begrijpen de zware straf, maar het blijft ook hun zoon”
Twintigers Yanni en Kelian zijn de nieuwe eigenaars van café Koer: “De vaste klanten snakken naar de heropening”
Achttien maanden cel geëist tegen amokmaker in Carré: “Eerst met champagne gespoten, dan portier met vuurwapen bedreigd”