Een werk van Frie J. Jacobs.© rr

Cultuurhuis De Bijl toont werk van Frie J. Jacobs en Paul Gees

Zoersel -

In cultuurhuis de Bijl aan Dorp 1 naast de kerk in Zoersel loopt van 1 tot 24 april de tentoonstelling Unfinished van Frie J. Jacobs en Paul Gees. Beiden hebben een band met Zoersel. Jacobs woont en werkt al verscheidene jaren aan de rand van Zoerselbos, van Paul Gees uit Schoonaarde staat sinds 2021 het monumentaal werk De Poortwachter in het park van Halle.

Werkgroep de Bijl brengt de twee kunstpoëten samen in één tentoonstelling. Frie J. Jacobs werkt al enkele decennia aan een oeuvre dat wordt gekenmerkt door een breed scala aan zelf ontwikkelde technieken. “Hij is een interdisciplinair kunstenaar”, zegt Franky Michielsen van de dienst cultuur. “Zijn oeuvre omvat schilderkunst, tekeningen, driedimensionale en digitale werken, maar ook handgemaakte kunstenaarsboeken. Daarvoor gebruikt hij alles wat in de natuur voorkomt: planten, zaden, een paddenstoel, houtskool, bijenwas, regen, vuur. Maar ook fotografie, video, acryl- en olieverf. Vaak maakt Frie J. Jacobs zijn werken in openlucht, zelfs bij winterse temperaturen.”

Frie J. Jacobs© rr

In de tentoonstelling Unfinished laat werkgroep de Bijl het oeuvre van de Zoerselaar in dialoog gaan met het werk van de Oost-Vlaming Paul Gees. Sinds januari 2021 staat het monumentaal werk Poortwachter van Paul Gees, een schenking van Lia Schelkens, in het gemeentepark in Halle.

Lia Schelkens woonde vroeger in de bossen aan de Paardenmarkt in Halle en had er een tentoonstellingspark, waar de Poortwachter stond. Toen ze naar een appartement aan de kust verhuisde, schonk ze het metershoog kunstwerk aan de gemeente Zoersel. “Veel wandelaars zagen de Poortwachter daar al staan”, zegt Franky Michielsen. “Maar zonder veel uitleg. Daarom leek het ons interessant om meer werken van hem te tonen. We zien overeenkomsten tussen het oeuvre van Frie J. Jacobs en Paul Gees. Ze werken allebei met natuurlijke materialen en het coloriet in hun werk is zacht. Gees maakt vooral gebruik van hout, metaal en steen. Hij bouwt altijd een zekere spanning op, alsof er elk moment iets gaat gebeuren, wat in de meeste gevallen niét gebeurt. Zoals in het werk de Poortwachter vraag je je af of de steen die bovenaan tussen de twee houten spalten gekneld zit naar beneden gaat vallen.”

Het oeuvre van Frie J. Jacobs is heel subtiel, zo werkt hij zelfs met zaadjes van de lisdodde uit zijn vijver, dat van Gees is robuuster. Voor Jacobs wordt het al de vierde keer dat hij in de Bijl exposeert. “Onze beeldtaal is totaal verschillend, en toch zie ik ook onderliggende gelijkenissen tussen onze werken”, reageert Frie J. Jacobs. ”Op Unfinished toon ik vooral tweedimensionaal werk op canvas en papier, maar ook één installatie, een visuele muziekpartituur.” Toevallig liet radiozender Klara afgelopen weekend een visuele muziekpartituur van Jacobs horen. “Het is zoals met jazz, elke vertolking en interpretatie is anders.”

Paul Gees bouwt altijd een zekere spanning in zijn werk in.© rr

Benieuwd? Van 1 tot en met 23 april is Unfinished te bezoeken, elke zaterdag van 13.30u tot 18u en op zondag van 11u tot 18u, ook op paasdag. Op paasmaandag 10 april kan je in de Bijl terecht van 13.30u tot 18u.

Paul Gees© rr

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners