Het opzet van de Dodentocht blijft ook na 54 jaar hetzelfde: 100 kilometer afleggen binnen de 24 uur. — © Robin Fasseur
Vanaf zaterdag kan er worden ingeschreven voor Dodentocht: “Wie wil deelnemen moet op voorhand ingeschreven zijn en er geldt een limiet van 13.000 deelnemers”
Wie wil deelnemen aan de 54ste Dodentocht in Bornem kan vanaf aanstaande zaterdag online inschrijven. De organisatie raadt aan om er niet te lang mee te wachten, want net als de voorbije jaren is er een deelnemerslimiet van 13.000 mensen van kracht. Eenmaal dat aantal is bereikt, worden de inschrijvingen afgesloten.
De 54ste 100 kilometer Dodentocht gaat op vrijdag 11 augustus om klokslag 21u van start. Alleen wie vooraf is ingeschreven, mag deelnemen. “En dat kan online vanaf aanstaande zaterdag 25 maart om 9u”, zegt Ilse Robyn van de Dodentocht. “Wie er zeker wil bij zijn, doet er dus het best aan om niet te lang te wachten. Ook dit jaar is er een limiet van kracht van 13.000 deelnemers. Eenmaal we aan dat cijfer zitten, kan er niet meer worden ingeschreven.”
De organisatie benadrukt dat er de dag van de start niet meer kan worden ingeschreven. “Deelnemen kost 59 euro. Wie in de post halfweg een maaltijd wil, betaalt daar 15 euro voor. Mensen die een uniek deelnemersshirt willen, kunnen dat krijgen mits betaling van 10 euro. Het is wel belangrijk dat de maaltijd en het T-shirt gelijktijdig met de inschrijving worden besteld.”
Normale editie
De voorbije jaren moest de organisatie verplicht sleutelen aan de Dodentocht. “Twee jaar na mekaar hadden we af te rekenen met de coronapandemie en vorig jaar, toen we klaar waren voor opnieuw een echte Dodentocht, speelde de hitte ons parten. Toen werd het parcours ingekort van 100 naar 65 kilometer. Dit jaar hopen we echt dat er nog eens een normale Dodentocht kan plaatsgrijpen. Het spreekwoord zegt derde keer goede keer, wij passen dat nu aan en hopen op de vierde keer, goede keer”, aldus nog Robyn.
De voorbereidingen achter de schermen zijn al in volle gang. “Het parcours wordt grondig bekeken en aangepast aan de reeds gekende wegenwerken. Onze cel Service focust dan weer volop op de bevoorrading en controleposten, sponsors worden gecontacteerd en ook de startplaats in het Breeven wordt nog een keertje grondig onder de loep genomen.”
VIP-dorp
Wat vast staat is dat de start van de Dodentocht opnieuw in het Breeven zal plaatsgrijpen. “En daar bouwen we, net als vorig jaar, een heus VIP-dorp. Vanop die plaats kan je de wandelaars zien toekomen in het Breeven, voel je mee de spanning stijgen richting het startuur, zie je de wandelaars passeren langs de eerste controlepost en vooral: je kan er genieten van een overheerlijk buffet. Een VIP-ticket kan aangeschaft worden aan 165 euro, plus BTW.”
Ondertussen doet de organisatie ook een warme oproep naar vrijwilligers om mee te helpen met de Dodentocht. “Alle hulp is echt welkom. We hebben steeds helpende handen nodig in de controleposten. Of mensen die met de bezemwagen willen rijden, of willen meewerken in een ander team van de Dodentocht. We zoeken ook mensen die creatief zijn aangelegd en goed overweg kunnen met een fototoestel of camera om de Dodentocht goed in beeld te brengen.”
Alle informatie op www.dodentocht.be
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp
MEER OVER Dodentocht
Op enkele uren tijd al meer dan 8.000 inschrijvingen voor 54ste Dodentocht
Marleen (64) en Karel (69) wandelen 2.600 kilometer voor kleinzoon en mucopatiënt Ferre
Jinnih Beels (Vooruit) stapt Dodentocht uit: “Noem het gerust zelfpijniging, maar je doet het voor de voldoening nadien”
Deelname aan Dodentocht brengt 2.500 euro op voor De Lier