Onder meer met het voorleesverhaal van Tuubje’s Tandenpoetsfeest leren de kinderen van BuBao Sint-Rafaël in Sint-Job het belang van tanden poetsen.© Elke Lamens

Tuubje’s tandenpoetsfeest in Sint-Rafaël in Sint-Job van Eerstelijnszone Voorkempen breidt uit naar andere basisscholen voor buitengewoon onderwijs

Sint-Job, Malle, Voorkempen -

Precies één jaar nadat Eerstelijnszone Voorkempen, met steun van serviceclub Rotary Westmalle-Kempen, het pilootproject ‘Wees gek op je bek’ lanceerde in de school voor buitengewoon onderwijs Sint-Rafaël in Sint-Job, is er nu de gezondheidskoffer. De tand- en mondhygiëne van de leerlingen ging er spectaculair op vooruit.

Een jaar geleden, op wereldmondgezondheidsdag op 21 maart 2022, schonk serviceclub Rotary Westmalle-Kempen 88 elektrische tandenborstels aan BuBaO Sint-Rafaël, om leerlingen van het type 2-onderwijs te leren poetsen. Dat gebeurde in het kader van het pilootproject ‘Wees gek op je bek’ van ELZ Voorkempen.

“Onze leerkrachten Dorien, Karen en Babsi poetsen sindsdien elke dag met de leerlingen de tanden. Dat is erg arbeidsintensief, want gebeurt op maat en tempo van het kind. Zeker voor kinderen met autisme is dit niet evident”, legt directrice Ilse uit.

De leerlingen van BuBao Sint-Rafaël in Sint-Job poetsen elke dag hun tanden op school. Vorig jaar kregen ze elektrische tandenborstels van Rotary Westmalle-Kempen.© Elke Lamens

Tandarts en trekker van de werkgroep Kwetsbare personen van ELZ Voorkempen, Christine Van Meir, is verbluft door de goede resultaten. “Precies een jaar geleden deden we een nulmeting qua aanwezigheid van tandplak bij de kinderen. Toen zaten we op een score van ‘2,5’. Drie maanden later, na dagelijks twee minuten tanden poetsen, bereikten ze de beste score met ‘o’ aanwezigheid tandplak. Zo’n resultaat zag ik nooit eerder”, bekent ze.

“Een mooi neveneffect van deze campagne was dat deze kinderen uit kwetsbare gezinnen de goede gewoonte mee naar huis namen, en er zelfs tandartscontroles volgden”, weet voorzitter Vicky Van Camp van ELZ Voorkempen. “Dat is een hele grote stap voorwaarts, want een slechte tandhygiëne is direct te linken aan allerlei ziekten.”

Tandarts en trekker van het project Christine Van Meir (tweede links) kreeg de steun van de school, Rotary Westmalle-Kempen en ELZ Voorkempen.© Elke Lamens

Tuubje’s tandenpoetsfeest

Voldoende reden om een vervolg te breien aan het pilootproject met een educatieve mondgezondheidskoffer. “Hiermee leren de kinderen spelenderwijs over mondgezondheid. Dat is een veel vlottere manier om gezond gedrag aan te leren.” Net als in het eerste project is ook hier de hoofdrol voor Tuubje weggelegd.

Zo bevat de koffer een voorleesboek en vertelplaten over Tuubje. Die wil een verjaardagsfeestje houden, maar dit verloopt niet zoals gepland. Verder bevat het pakket een ganzenbord en memoryspel. Voor de kleinere kinderen is er ook de hokus pokus tandenpoetsdoos. “Deze is ontwikkeld naar het idee van de hokus pokus themadozen van kinderdagverblijf Merlijn in Deurne”, weet Van Camp.

In de Hokus Pokus tandenpoetsdoos zit ook een handpop van Tuubje.© Elke Lamens

11.500 euro

“De koffer is er andermaal gekomen dankzij de financiële steun van Rotary Westmalle-Kempen. De club vond dit project zo uniek dat ze het nog eens steunde met 11.500 euro”, vertelt Van Meir dankbaar.

“Elk jaar sponsoren we een groot project. Vorig jaar schonken we 12.500 euro aan de UZA Breastcancer Foundation. Dit jaar zamelde we met de club zelf 7.500 euro in, deed de Rotary Foundation daar nog eens 4.000 euro bovenop. Daarnaast loopt er nog een aanvraag bij de Nationale Vereniging tot Steun aan Gehandicapte personen (NVSG) voor nog eens 3.000 euro”, licht voorzitter Jacques Van Dooren toe.

Tekenaar Jan Flament (links), juf Dorien, Jacques Van Dooren (midden) van Rotary Westmalle-Kepmpen, Stijn Vankerkchoven van Carta Mundi en Vicky Van Camp van ELZ Voorkempen overhandigen de koffer.© Elke Lamens

Van Meir kreeg ook kaartenproducent Carta Mundi zover om de vertelplaten, het ganzenbord en memoryspel te drukken. “Normaal werken we met veel grotere oplages, maar dankzij ons atelier waarin vooral prototypes worden gedrukt, lukte het wel”, legt Stijn Vankerckhoven van Carta Mundi uit. Het bedrijf is bovendien bereid om de koffers gratis naar scholen te transporteren.

De leerlingen van BuBao Sint-Rafaël in Sint-Job zijn dol op het ganzenbord.© Elke Lamens

Vijftig koffers

Er zijn namelijk vijftig koffers gemaakt voor andere scholen van buitengewoon onderwijs. Een tiental scholen uit het Antwerpse hebben er al één gevraagd. Er is ook interesse van onder meer evalidatiecentra en zelfs gewone kleuterscholen, maar de scholen van het buitengewoon basisonderwijs krijgen voorrang.

“Ofschoon we het project in onze ELZ zijn gestart, is het -zeker gezien de succesvolle resultaten- niet meer dan normaal dat ander zones dit kunnen overnemen”, verduidelijkt Vicky Van Camp. Het project is wel beschermd, maar ELZ Voorkempen en Rotary Westmalle-Kempen moedigen andere scholen graag aan om hiermee aan de slag te gaan. “Vanuit onze club gaan we dit ook verder uitrollen naar de andere clubs. We hebben al opgeroepen om scholen die erom vragen, ook elektrische tandenborstels te schenken”, voegt Van Dooren toe.

De leerlingen van BuBao Sint-Rafaël in Sint-Job testen alvast het memoryspel uit.© Elke Lamens

Scholen bijzonder basisonderwijs kunnen een deze mondgezondheidskoffer gratis aanvragen.

(Elke Lamens)

info@elzvoorkempen.be met vermelding ‘mondgezondheidskoffer’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners