© Patrick De Roo

Johan en Carine van buurtwinkel In de Poort gaan na 40 jaar met pensioen: “We hebben dit doodgraag gedaan”

Deurne -

Voeding In de Poort, de buurtwinkel in de Plankenbergstraat 94 in Deurne sluit volgende week vrijdag de deuren. Johan Van Tendeloo (66) en zijn vrouw Carine Van Cauwenbergh (61) gaan na 40 jaar op pensioen. “We hebben dit doodgraag gedaan, maar op een gegeven moment stopt het”, zegt Carine.

Jan Stassijns

De geschiedenis van In de Poort gaat al terug tot 1932, toen in de Plankenbergstraat een klein buurtwinkeltje opende. In 1962 nam de vader van Johan Van Tendeloo (66) de zaak over. “Toen was de winkel nog veel kleiner dan nu”, zegt Johan. “Maar ik herinner me helemaal achteraan nog de paardenstal. In de jaren 30 werd alles nog met paard en kar geleverd, maar stelselmatig heeft mijn vader winkel uitgebreid en verdween dus ook de stal.”

Johan en zijn vrouw Carine Van Cauwenbergh, van wie de ouders slagerij Van Cauwenbergh op de Gallifortlei gestart zijn, hebben in 1983 de zaak overgenomen. Zij zetten de winkel voort zoals die altijd was: een buurtwinkel, zoals er vandaag nog maar weinig overblijven. Bij In de Poort is de tijd stil blijven staan, in positieve zin. Nostalgisch voor sommigen wellicht, maar het voelt vooral erg vertrouwd, ook al ben je er nog nooit geweest.

“Het voelt ook voor ons nog altijd als vroeger”, vertelt Carine. “We zijn een echte buurtwinkel, waar klanten hun leven met ons delen. Verhalen, met een lach en soms een traan, zorgen voor een nauwe band met je klanten. En dat heb ik altijd heel fijn gevonden.”

© Patrick De Roo

Vroegmarkt

“Onze klanten zijn altijd blijven komen”, pikt Johan in. “Daar zijn wij hen heel dankbaar voor. Vroeger had je in de buurt overal van dergelijke buurtwinkeltjes, maar die zijn één voor één uitgevallen, door de komst van de supermarkten. Dankzij onze klanten bleef de winkel natuurlijk draaien.”

Dat is uiteraard niet enkel de verdienste van de klanten, want Johan en Carine hebben zich altijd uit de naad gewerkt. De winkel is altijd van 7 tot 19u open geweest, met enkel woensdag en zondag als sluitingsdag. Johan trok dagelijks naar de vroegmarkt voor zijn groenten en fruit. “Ik kies zelf wat ik in huis haal”, zegt Johan. “Het is zo dat je het verschil maakt met de grote supermarkten.”

“Hij staat daarvoor wel om 3u op”, pikt Carine in. “En dan is het klokje rond werken, want twee dagen per week leverde hij ook aan huis. Na de openingsuren wanneer ik de winkel terug op orde zette, ging hij op ronde.”

© Patrick De Roo

Johan en Carine houden nu nog een uitverkoop. Na vrijdag 31 maart, de laatste dag dat ze open zijn, stopt het voor de Deurnenaars. “Die beslissing neem je niet zomaar”, stelt Johan. “Het is een grote stap, maar het is tijd om nu ook van de andere dingen in het leven te genieten, zoals meer tijd doorbrengen met de zes kleinkinderen.”

Geen overnemer gevonden

“Wij zijn nog nooit voor een paar dagen met de kleinkinderen naar de zee geweest, bijvoorbeeld”, zegt Carine. “Altijd maximaal één dagje, vanwege de winkel. Daar kijken we dus wel naar uit. Ik besef het nog niet zo goed, denk ik, dat het volgende week al voorbij is. We hebben dit altijd doodgraag gedaan. We hopen dat we deze laatste dagen nog veel van onze klanten mogen zien.”

Een overnemer hebben Johan en Carine niet gevonden. Het pand is verkocht en zal op termijn plaatsmaken voor nieuwbouwappartementen.

Het gebouw wordt dus afgebroken. Maar wie heimwee zou krijgen naar buurtwinkeltje In de Poort, niet getreurd. In de winkel vonden verschillende opnames plaats voor de VTM-reeks Cordon. Zowel in het eerste als tweede seizoen kan je dus nog een glimp opvangen van hoe het ooit was. Al is dat wel zonder Johan en Carine. “Maar we blijven hier in de straat wonen”, zegt Carine. “We willen deze buurt niet verlaten.”

In de Poort, Plankenbergstraat 94, Deurne

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners