Amper te geloven op dit moment, maar in 2024 moet op het Koning Albertplein de gevel van het nieuwe station verrijzen.© Dirk Vertommen

Twee grote werven toveren Mechelse stationsbuurt om: “In 2024 verschijnt er prachtige luifel boven perrons 1 en 2”

Mechelen -

Twee grote werven toveren het uitzicht van de Mechelse stationsbuurt helemaal om. De eerste is de bouw van het nieuwe station die zich focust op de bouw van de gevel aan de stadszijde en de realisatie van perrons 1 en 2. Tegelijk wijzigt ook de verkeerscirculatie in de buurt drastisch, een tweede werf.

Sven Van Haezendonck

Wie op het Koning Albertplein wandelt of rijdt, kan er niet naast kijken dat er twee grote werven lopen. Sinds de afbraak van het station begin vorig jaar is de aannemer bezig met de bouw van de eerste twee sporen en perrons aan de zijde van het centrum. “In 2024 verschijnt er, net zoals aan de Arsenaalzijde, een prachtige luifel boven perrons 1 en 2”, zegt Ninah Van Aelst, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

De grond- en funderingswerken daarvoor bleken een omvangrijke klus. Eerst was er een scan op de aanwezigheid van ondergrondse obstakels. “Dat zijn geen waardevolle vondsten, wel afval van het vorige stationsgebouw zoals muren, wapeningsstaven en hout. De grond wordt ter plaatse gezeefd en daarna afgevoerd”, legt Van Aelst uit.

Een impressie van het toekomstige station op het Koning Albertplein.© Mechelen in Beweging

Van zodra voldoende diepte is bereikt, volgt de bouw van een fundering van grindpalen. Tegen eind volgend jaar moet de nieuwe gevel op het Koning Albertplein klaar zijn. “Dat is belangrijk om de dynamiek van het project zichtbaar te houden. Het stationsplein is een zichtlocatie, een poort naar onze stad. De iconische, transparante bogen geven ook een idee van de beeldkwaliteit van het toekomstige plein, zowel in voorlopige als later in de definitieve aanleg”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK. Grote lenteschoonmaak op komst in stationsbuurt: “Vooral foutief gestalde fietsen zijn hinderlijk en gevaarlijk”

Perron met bufferbekken

Aan de kant van Antwerpen kan je overigens al een glimp van het toekomstige perron 1 opvangen. Arbeiders vlechten er momenteel de wapening voor. Daaronder bevindt zich het bufferbekken waarin het regenwater dat afkomstig is van de luifel wordt opgevangen. “Dit hemelwater zal worden gerecupereerd. Onder andere voor watervoorziening in de binnentuin van de toekomstige stationsplaza en voor het sanitair”, legt Ninah Van Aelst uit.

Waar het station wordt gebouwd, gaapt nu nog een bouwput.© Dirk Vertommen

Afgelopen winter heeft de aannemer ook doorgewerkt op het stationsplein en de omliggende straten. Op dit moment is hij druk aan het werk in de Leopoldstraat, waar tweerichtingsverkeer wordt ingevoerd. Na de paasvakantie start de ombouw van de Hendrik Consciencestraat, die ongeveer een maand duurt. In de straat, al decennia de toegangsweg naar de binnenstad, is doorgaand verkeer in de toekomst niet meer welkom.

Lus naar Consciencestraat

Bussen van De Lijn gaan er in twee richtingen rijden. Aan beide zijden van de Consciencestraat komen er fiets- en voetpaden. Lokaal verkeer, taxi’s en laad- en losverkeer kunnen via een lus in de Coxie- en Stationsstraat om de Hendrik Consciencestraat te bereiken. In de Stationsstraat richting Leuvense Vaart breidt een aannemer de werf eind mei uit tot aan de Postzegelbrug. Het tweerichtingsfietspad wordt dan verlegd naar de zijde van Bar Marie.

Het opgebroken gedeelte van de rotonde op het Koning Albertplein oogt momenteel nog kaal.© Mechelen in Beweging

“Het stationsplein is nog altijd wat kaal nu, maar dat zal snel veranderen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Eind deze maand worden de opgebroken zones op de rotonde aangeplant. “In totaal komt er 330 vierkante meter groenzone bij en planten we 47 nieuwe bomen aan”, vertelt de eerste schepen.

LEES OOK. Start definitieve herinrichting Mechelse vesten schuift op naar najaar 2025

Extra zitbanken en tegeltuinen moeten het plaatje volledig maken. “Tegen de zomer kunnen we genieten van het nieuwe fleurige groene jasje van het tijdelijke plein”, zegt Princen. Tijdelijk inderdaad, want de definitieve aanleg van het Koning Albertplein is pas voor na 2027. Dan moet volgens de huidige timing het nieuwe station afgewerkt zijn en kan de herinrichting van het stationsplein volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen