Drie generaties Beckers die even trots het blauwe politie-uniform van Schoten dragen: Frans (91), Joris (58) en Vincent (27). — © Politie Schoten
Van blauw bloed gesproken: familie Beckers levert al vier generaties politiemannen
Met het in dienst treden van Vincent (27) zitten ze bij de familie Beckers met een mooi mannelijk viergeslacht in dienst van de politie, van wie er bovendien drie het korps van Schoten gediend hebben, een aantal jaren zelfs samen. We gingen op familiebezoek voor een babbel over dikke enveloppen, botersmokkelaars en overspel, maar ook over dienstbaarheid, een kenmerk dat ze alle vier delen.
Nestor Herman Beckers in zijn uniform van de gemeentepolitie van Antwerpen. — © rr
Wijlen Herman, de oudste van dit politieviergeslacht Beckers, is agent geweest in Antwerpen. Hij was het die voor de blauwe genen heeft gezorgd in de familie, die later naar Schoten verhuisde. In 1960 kwam Frans (91) er in dienst bij de toenmalige gemeentepolitie. Hij legde er een smetteloos parcours af dat misschien wel beloond had moeten worden met een bevordering tot hoofdcommissaris.
Het lot heeft er anders over beslist, maar Frans heeft er zijn liefde voor het vak niet door verloren. Voor deze gelegenheid trekt hij zelfs graag zijn oude politie-uniform nog eens aan. Zijn zoon Joris (58) raakte ook gebeten door het politievirus en ging in 1986 aan de slag als inspecteur bij het korps in Schoten waarin zijn vader toen nog een leidende rol had. Vader en zoon hebben nog vijf jaar samengewerkt. Ondertussen is Joris commissaris van het team wijk en verkeer. Begin dit jaar koos ook kleinzoon Vincent Beckers (27) voor een job als interventie-inspecteur bij de politie van Schoten.
Overspel
Frans Beckers: “Ik werkte aanvankelijk als ambtenaar op de rechtbank en ben aangeworven bij de gemeentepolitie na een examen voor adjunct-commissaris. Je moest daarvoor toen nog naar Brussel en dan was het bang afwachten wat voor soort omslag in de brievenbus zou vallen: een dikke betekende slecht nieuws. Bij mij was het gelukkig een dunne en ik kon starten.”
Politieman zijn in Schoten, dat was in de jaren zestig een compleet andere job dan vandaag. Frans: “Dronken chauffeurs betrappen doen ze nu nog, maar echtelieden betrappen op overspel en botersmokkelaars achtervolgen niet meer. Als agenten een dronken chauffeur hadden tegengehouden, dan moesten wij als officieren ter plaatse gaan om een dokter te vorderen voor de bloedproef die het mogelijk alcoholgebruik moest vaststellen.”
“Over overspel moeten wij ons inderdaad niet meer bekommeren. Dat is in 1987 uit het strafwetboek gehaald”, lacht Joris. “Wij hadden er onze handen vol mee”, pikt Frans in. “Meestal waren de echtbrekers verwittigd en was de vogel gaan vliegen toen ik ter plaatse kwam. Wij moesten dan bewijsmateriaal zoeken … Was hij zijn broek of schoenen vergeten tijdens de vlucht? Wat een gedoe allemaal.”
Samen rond de tafel komen de verhalen boven. — © Politie Schoten
Botersmokkel
In het begin van Frans’ carrière vierde ook de botersmokkel hoogtij. “In Nederland was de boter veel goedkoper dan bij ons en Schoten ligt niet zo ver van de grens. De Horstebaan was een bekende smokkelroute. In oude Amerikaanse auto’s smokkelden ze pakken van 25 kilo. Als wij de achtervolging inzetten, gooiden die kerels kraaienpoten op de weg. We hebben er niet veel kunnen pakken.”
Dat Joris ook bij de politie terecht zou komen, stond in de sterren geschreven. “Van kleins af wilde ik dat”, vertelt Joris. “Ik keek ook op naar mijn vader en Schoten is mijn heimat. In 1986 kwam er een plaats vrij. Ik deed mee aan het examen en voilà, ik ben hier nog altijd.”
Vincent, de jongste Beckers, heeft zeker andere jobs overwogen, maar ook hij kwam zopas bij de politie terecht. “De keuze voor Schoten werd beïnvloed door ons familieverhaal, maar in de politiewereld staat het Schotens korps ook goed aangeschreven. Je leert de job hier echt kennen. De keuze was snel gemaakt.”
Waarden
“Ik ben enorm fier op zoon en kleinzoon”, laat Frans spontaan weten. Waarna Jack Vissers, de huidige korpschef, toevallig passeert en de neus van Frans nog meer doet krullen. “Frans, die ik zelf professioneel niet gekend heb, heeft zijn zoon en kleinzoon ontegensprekelijk een aantal belangrijke waarden meegegeven. Zowel Joris als Vincent staan voor klantgerichtheid, dienstverlening en zijn beiden gewaardeerde collega’s in onze politiezone.”
Waarna het gesprek opnieuw de verschillen tot uiting brengt tussen het politiewerk, vroeger en nu. Joris Beckers: “Schoten is verstedelijkt. Het is hier veel drukker geworden. We merken nu echt dat we grenzen aan Antwerpen. Diverse grootstedelijke problemen sijpelen door. Het aantal opdrachten en politiemensen zijn parallel gestegen.”
Frans bevestigt. “Wij hadden maar één politiewagen en er was geen sprake van welk actieplan dan ook. Overwerken gebeurde slechts uitzonderlijk.”
Joris, Frans en Vincent Beckers voor het grote politielogo van het politiecommissariaat van Schoten op het Gasketelplein. — © Politie Schoten
Jobavonden
Het trio Beckers rond de tafel is levende reclame voor het beroep van politieman of -vrouw. Dat treft, want binnenkort zijn er jobavonden op het commissariaat in Schoten. “Tijdens zo’n jobavond kom je meer te weten over de selectieprocedure, ontdek je de troeven van de lokale politie Schoten als werkgever en krijg je een rondleiding en info over onze verschillende teams”, nodigt Jack Vissers uit.
Ook de jongste Beckers kan intussen uit ervaring spreken. “Als je voor politieambtenaar gaat, kies je voor het volledige plaatje. Buitenstaanders zien vaak wel de actiemomenten, maar er is meer. Toch heb ook ik al ondervonden dat dit een boeiend en eerbaar beroep is.”
Frans Beckers besluit met een wijze raad: “Onthoud vooral dat je dienstbaar moet zijn aan de gemeenschap van zodra je politieambtenaar bent.” Joris en Vincent knopen het in hun oren.
De jobavonden van politie Schoten vinden plaats in het commissariaat aan het Gasketelplein 10 vanaf 18.30u op 17 april, 19 juli, 12 oktober en 21 december. mail: pz.schoten.pers@police.belgium.eu
Dit kwartet maakt reclame op de jobavonden van politie Schoten, die 17 april starten. — © Politie Schoten
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
Supportersfederaties Antwerp blij met voorstel Mintjens: “De bal is teruggekaatst. Dit geeft zuurstof aan overleg”
DISCUSSIE. Na ultiem voorstel Tania Mintjes: moet Antwerpbaas Paul Gheysens hierop ingaan?
EXCLUSIEF. Dit is het ultieme voorstel van Tania Mintjens aan Paul Gheysens om uit de impasse van de Bosuilgronden te komen