Verzekeraar Guido Henderickx waagt zich met succes aan een theatermonoloog. — © rr
Verzekeraar brengt monoloog:“Ik zou ook een stuk over het bank- en verzekeringskantoor kunnen brengen”
Guido Henderickx - een zestiger uit Olmen - waagt zich aan een theatermonoloog. Toch opmerkelijk voor een zaakvoerder van een bank- en verzekeringszaak. Bovendien is Guido van opleiding ergotherapeut. Zelf vindt hij die combinatie niet zo verwonderlijk. “Als verzekeringsagent moet ik met veel mensen vertrouwelijk kunnen omgaan”, zegt hij. “En ik zou zó een monoloog kunnen schrijven over de bankwereld.”
Het was al tijdens corona dat Guido het plan opvatte zijn monoloog - onder de titel B.I.E.K. - te schrijven en meteen ook met het stuk alleen op het podium te staan. Het idee kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. “Ik had voordien al vijftien jaar in Geel tijdens een kerstwandeling verhalen verteld”, legt hij uit. “De organisator van het evenement was van plan die kortverhalen te bundelen tot een boek. Maar hij is gestorven voor hij dat plan heeft kunnen uitvoeren. Op zijn sterfbed heb ik hem beloofd de verhalen tot een monoloog te bewerken. Daar is B.I.E.K. ontstaan. Tijdens corona had ik er tijd voor.”
Heftig
B.I.E.K. staat voor ‘Blauw is een kleur’ en handelt over een jongetje dat opgroeit in een Kempens boerengezin. Een ongeval verandert het leven van het kind ingrijpend. “Een verhaal over tegenslag, eenzaamheid maar ook over hoop en nooit opgeven”, zo luidt het. “Nadat ik het stuk had geschreven, heb ik het aan verschillende kenners laten lezen”, zegt Guido. “En die waren onder de indruk. Zij waren er zelfs van overtuigd dat het stuk over een echt gebeurd levensverhaal ging. Maar het grootse deel van het verhaal is uit mijn verbeelding ontsproten. Het is een heftig verhaal, maar wel een met een lach en een traan.”
Ook de ambitie om zelf met het stuk op het podium te gaan staan, was niet zo’n grote stap voor Guido. Hij speelt al 30 jaar bij de Bert Leysenkring in Balen. “De artistiek leider van dit gezelschap is Raf Jansen, beter bekend als Dieter in de Eén-serie Thuis”, zegt hij. “Raf heeft me onder de arm genomen en me begeleid in het brengen van de tekst voor het grote publiek. Hij is mijn coach geworden.”
Guido Henderickx in actie. — © rr
Ergotherapeut
Ondertussen heeft Guido het stuk al een tiental keer kunnen brengen, samen goed voor zo’n zevenhonderd toeschouwers. “Tot mijn eigen verbazing”, zegt hij. “Wat eerder bedoeld was als een cafévertelling, is uitgegroeid tot is een volwaardige theatermonoloog.”
Guido heeft een opmerkelijke carrière achter de rug. Hij is van opleiding ergotherapeut, maar door het plotse overlijden van zijn vader nam hij diens verzekeringskantoor in Olmen over. “Ik dacht eerst dat het beroep van verzekeringsmakelaar zeer saai was”, vertelt hij. “Maar ik heb het tegendeel ervaren. Ik kom als kantoorhouder met alle lagen van de bevolking in contact: met arbeiders, ondernemers of zelfstandigen. Veel technieken die ik als ergotherapeut heb geleerd, heb ik ook hier kunnen gebruiken. Mensen moeten vertrouwen krijgen. Je moet tijd maken voor hun verhaal. Ik heb daarbij mijn sociaal engagement ook behouden. Al de opbrengsten van mijn voorstellingen gaan naar een goed doel.”
Ook het theater lijkt voor de verzekeraar een creatieve uitlaatklep. “‘Ik speel al 35 jaar amateurtheater in mijn dorp”, zegt hij. “Ik zou ook perfect een theaterstuk over de bank- en verzekeringswereld kunnen schrijven: hoe mijn werk met de automatisering veranderd is; hoe de maatschappij en de klanten veranderd zijn. Wie weet komt er zo’n stuk als ik met pensioen ben.”
Wie nog een voorstelling van B.I.E.K. wil meemaken, kan dat op 23 maart in Den Eyck in Kasterlee en op 30 maart in het Volkshuis in Balen. Info en reservatie: biek@outlook.be, 014-30 36 41.
Hoofdpunten
Stad Antwerpen overweegt onteigening Bosuilgronden van Tania Mintjens om muurvast stadiondossier uit slop te halen
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”