© ATV

Pleidooien afgerond in zaak rond Sanda Dia, hof van beroep doet in mei uitspraak

Antwerpen -

Het hof van beroep heeft vrijdag de slotpleidooien gehoord in de zaak rond Sanda Dia. Zowel de familie van het slachtoffer als de advocaten kwamen aan het woord. De zaak wordt nu in beraad genomen.

debn

Vrijdag kwamen in het hof van beroep in Antwerpen de vader, mama, broer en schoonzus van Sanda Dia aan het woord. Zij hielden een emotioneel betoog richting de Reuzegommers. “Ik ben boos, heel boos”, zei de papa van Sanda Dia. “Boos op de KU Leuven, boos op de jongeheren hier voor mij en op hun ouders. Waarom? Omdat zij vanaf seconde één bezig waren met advocaten.”

LEES OOK. Vader Sanda Dia haalt uit naar Reuzegommers: “Jullie waren zijn vrienden niet”

“Ik heb gehoord dat het over de KU Leuven gaat, dat het over trial by media gaat, het is zelfs over ‘Sandra’ gegaan. Waar is het respect dat mijn broer verdient? Waar is zijn waardigheid?”, vervolgde Dia’s broer Seydou. “Ik zit met nog twee vragen, dingen waarvan niets in het dossier terug te vinden is. Wie heeft er vissaus toegediend? En wie heeft die vrouw aan de garageboxen te wandelen gestuurd en gezegd dat het voorbij was? Dat vreet aan mij. Jullie weten wat er de laatste uren gebeurd is, wij weten dat niet. Dat is onrechtvaardig.”

“Schuldig over de hele lijn”

Na de familie nam onder andere Sven De Baere, advocaat van Seydou De Vel, de broer, en Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia, het woord. “De dood van Sanda was misschien niet gewild, maar ze was wel opzettelijk. “’Wie weet nu dat visolie schadelijk is’. ‘Ik heb het meegemaakt en ik ben erdoor gekomen’. “Men plaatst zich omwille van die groepsdynamiek doelbewust met kennis van zaken in een positie waarbij men het niet meer wil zien, of niet meer wil weten. En dat staat gelijk aan kennis.” De Baere vraagt de achttien beklaagden schuldig te verklaren over de hele lijn.

LEES OOK. Broer van Sanda Dia: “Na 4,5 jaar nog steeds geen antwoord op twee vragen”

“Alles is gezegd”

De advocaten van de Reuzegommers konden na een korte pauze nog even het woord nemen, maar Jan De Man hield het kort: “Alle advocaten menen, afgezien van alle (juridische) meningsverschillen dat alles gezegd is de afgelopen dagen. Zowel feitelijk en juridisch. Het is nu aan u om rekening te houden met alles wat wij van onze kant hebben kunnen en mogen naar voor brengen. U neemt het leed van de burgerlijke partij mee. U neemt ook de reacties en de toevoegingen mee.”

“Steentje bijdragen aan maatschappij”

Tot slot namen nog enkele Reuzegommers het woord. Algemeen klonk het dat de woorden van de familie ontzettend hard waren binnengekomen.

“Geachte familie. Jullie ontroerende woorden, maar vooral jullie oprechte woorden hebben mij diep geraakt. Het zijn woorden die, zoals het hoort, alle eer en lof over Sanda omvatten. Ik besef hierdoor nog meer wat ik jullie heb aangedaan. Ik bied opnieuw mijn oprechte excuses aan. Ik besef dat ik nog een leven voor me heb. En Sanda niet meer. Dat ik nog geknuffeld kan worden door mijn ouders. Het enige wat ik kan beloven is dat ik er alles aan zal doen dat hetgeen wij gedaan hebben nooit meer kan en mag gebeuren. Al heel de week voel ik het verdriet van de familie. Hetgeen mij heel veel oprechte pijn doet. Ik heb het voorrecht de pijn nog te mogen voelen. Ik erken dat ik niet de vriend ben geweest van Sanda. Daar neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor”, aldus ‘Strontvlieg’.

LEES OOK. En dan plots de knuffel tussen mama Sanda en preses Zaadje: “Ik voel jullie pijn en ik ben daar medeverantwoordelijk voor”

“Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik besef dat ik sindsdien helemaal veranderd ben. De gebeurtenissen hebben me gevormd tot wie ik vandaag ben. Ik zal het altijd blijven meedragen. Ik zal altijd proberen de beste versie van mezelf te zijn. Mijn advocaat heeft voor mij de werkstraf gevraagd. Indien u die toekent, zal ik proberen een steentje bij te dragen aan de maatschappij”, zei ‘Remork’.

Het hof van beroep doet op 26 mei een uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen