© BELGA

Advocaat familie vraagt om Reuzegommers over hele lijn schuldig te verklaren

Volgens Sven De Baere, een van de advocaten van de familie van Sanda Dia, heeft het Antwerpse hof van beroep alle middelen in handen om de achttien beklaagde Reuzegommers over de hele lijn schuldig te verklaren. Het Openbaar Ministerie handhaaft intussen ook de gevorderde straffen.

blg

Op het proces rond de zaak van Sanda Dia zijn ze maandagochtend aanbeland bij de replieken, waarbij alle partijen op elkaars standpunt kunnen reageren. Advocaat De Baere onderstreepte dat de verdediging van de beklaagden “over de moeilijkste punten heeft gezwegen”. Volgens hem blijven de Reuzegommers de feiten minimaliseren en bagatelliseren en schuiven ze de schuld op anderen.

LEES OOK. Vader Sanda Dia haalt uit naar Reuzegommers: “Jullie waren zijn vrienden niet”

“Wat ontbrak is zelfreflectie. Men heeft niet door dat de manier waarop men argumenten presenteert kadert in dezelfde criminele ingesteldheid van vier jaar geleden”, aldus De Baere, die verklaart dat het daarom heel moeilijk voor de familie blijft om de zaak te verwerken.

“De oprechte uiting van spijt die volgde tijdens de zitting siert hen, maar is niet genoeg. Er zijn zaken die ontbreken, waar nog geen antwoord op is gekomen. Wat is er precies gebeurd? Wie heeft gelogen tegen de dokter? Wie heeft visolie toegediend? Wat is er gewist wat we niet mogen weten? Voordat er sprake is van vergiffenis, moet er voldaan zijn aan de voorwaarde van oprechtheid, en die krijgen we niet”, aldus De Baere.

Volgens de raadsman ontbreekt het de Reuzegommers ook aan oprecht berouw en willen ze de gevolgen niet dragen van hun daden. Hij benadrukte dan ook dat het hof alle middelen in handen heeft om alle achttien Reuzegommers over de hele lijn schuldig te bevinden.

Het Openbaar Ministerie onderstreepte in zijn repliek dat het Antwerps hof van beroep wel degelijk bevoegd is de zaak te evoceren, nadat de rechter in eerste aanleg in Hasselt vorig jaar had besloten dat hij enkel bevoegd was om te oordelen over de feiten in Vorselaar. Het handhaafde ook de gevorderde straffen, gaande van 18 tot 50 maanden effectieve cel. “Een straf wordt door het Openbaar Ministerie gevorderd in eer en geweten, op basis van alle stukken in het strafdossier. Het recht op leven is een te beschermen goed en weegt door in onze balans.”

Na een korte schorsing krijgen ook de advocaten van de beklaagden nog de kans om te repliceren. Nadien volgt een eventueel laatste woord van de aanwezige Reuzegommers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER