Cursisten Rihana en Senait oefenen hun poetstechnieken in het keukentje van BalDeMo.© Tommy Maes

CVO Edu Kempen en Dienstenfirma BalDeMo geven opleiding aan huishoudhulpen: “Ook leren met klanten omgaan”

Balen -

CVO Edu Kempen biedt in samenwerking met Dienstenfirma BalDeMo in Balen een erkende opleiding huishoudhulp aan. Bij de opleiding leren de cursisten de nodige kennis en vaardigheden. Niet alleen productkennis, maar ook ‘soft skills’ en sociale vaardigheden komen daarbij aan bod.

TOMMY MAES

Cursisten Rihana en Senait doen maandagvoormiddag een korte oefening in het keukentje van Dienstenfirma BalDeMo in Balen. Ze testen daarbij uit hoe ze een bepaald poetsproduct kunnen gebruiken. Zij volgen sinds kort de opleiding tot huishoudhulp, waarbij ze de specifieke vaardigheden leren die je als huishoudhulp nodig hebt.

“We leren hier niet alleen hoe we met verschillende poetsproducten moeten omgaan, maar leren ook hoe je met een klant communiceert”, vertellen ze. “De lessen zijn heel leerrijk. Volgende week gaan we voor het eerst in de praktijk aan de slag. We zijn wel een beetje zenuwachtig, maar we hebben er vertrouwen in.”

Elk huis is anders

“De job van huishoudhulp is veel complexer dan het op het eerste gezicht lijkt”, zegt lesgever Nanou Maes van CVO Edu Kempen. “De werkvloer is de privé-woning van klanten en geen enkel huis is hetzelfde. Ze stelt elke klant andere prioriteiten, is elk huis anders ingedeeld en zijn er andere materialen voorhanden. Dat vergt een grote dosis inzicht in werkorganisatie, product- en materialenkennis. Dat leren de cursisten in onze opleiding. Ook sociale vaardigheden zijn heel belangrijk, omdat je als huishoudhulp een divers klantenbestand hebt. Daarom is een goede communicatie van groot belang.”

Tot voor kort bestond de opleiding huishoudhulp nog niet. CVO Edu Kempen is nu in samenwerking met Dienstenfirma BalDeMo gestart met een erkende opleiding van 490 lestijden en twaalf modules. De lesgevers van CVO Edu Kempen wisselen elke maandag de theorie af met gesimuleerde praktijkoefeningen. Momenteel volgen drie cursisten de opleiding, maar CVO Edu Kempen en BalDeMo hopen dat er nog cursisten bijkomen.

Iedereen die de job van huishoudhulp wil doen, komt in aanmerking voor de opleiding. In veel gevallen kunnen de sollicitanten ook meteen aan de slag. “Via het systeem van werkplekleren oefenen de cursisten in echte situaties”, zeggen Marleen Vanlingen en Lise Crabbé van Dienstenfirma BalDeMo.

“Op die manier kunnen ze de opleiding combineren met een betalende job en hun gezinsleven en bouwen ze de nodige ervaring op. Terwijl ze aan de slag zijn, leren de cursisten de nodige kennis en vaardigheden. Dat verhoogt ook de kans op een succesvolle en langdurige tewerkstelling. Dat is niet alleen fijn voor de werknemer, maar ook voor de klant die zo kan rekenen op continuïteit in de dienstverlening.”

www.edukempen.be, www.dfbaldemo.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners