De politie betrapte in totaal veertig bestuurders die onder invloed waren.© Tom Palmaers

Politie betrapt twee bestuurders onder invloed van drank én drugs: twintiger mag rijbewijs na drie maanden al inleveren

Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek -

Inspecteurs van de politiezone Rivierenland hebben het voorbije weekend twee bestuurders betrapt die onder invloed waren van een cocktail van drank en drugs. De ene was niet aan zijn proefstuk toe en schond de voorwaarden die een rechter hem had opgelegd. De andere was een 20-jarige jongeman die nog maar drie maanden zijn rijbewijs had.

Sven Van Haezendonck

Zowel vrijdag- als zaterdagnacht voerde de politie alcoholcontroles uit en controles op drugs in het verkeer. Het korps van de politiezone Rivierenland, actief in Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek, controleerde 1.131 bestuurders. Daarvan liepen er veertig tegen de lamp: 35 voor alcohol, drie voor drugs en twee voor zowel drank als drugs.

Acht bestuurders moesten hun rijbewijs voor vijftien dagen inleveren. Twee hadden cannabis gebruikt, nog een andere legde een positieve speekseltest af voor een cocktail van cocaïne, amfetamines en metamfetamines. “Een bestuurder had 0,8 promille alcohol in zijn bloed. Hij vertoonde ook uiterlijke tekenen van het gebruik van drugs”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Rivierenland.

Verbod geschonden

Een speekseltest toonde aan dat de man ook onder invloed was van cannabis en cocaïne. “Hij had zijn rijbewijs niet op zak. De auto die betrokkene bestuurde, was niet zijn voertuig. Het werd ter plaatse geïmmobiliseerd met een stuurstang”, vertelt de eerste hoofdinspecteur.

Dezelfde bestuurder werd door de politie vorig jaar ook al twee keer betrapt: een eerste keer in mei onder invloed van drank en drugs, eind 2022 met drugs. “Bovendien heeft hij een verbod op alcohol en drugs geschonden dat een rechter hem had opgelegd”, zegt Van de Sande. Een gebruikershoeveelheid cannabis werd in beslag genomen.

Een 20-jarige bestuurder had 1 gram promille alcohol in zijn bloed. Uit een speekseltest bleek dat hij eveneens cocaïne had gebruikt. Ook hij had zijn rijbewijs niet op zak. “De jongeman is bovendien nog maar beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs categorie B werd pas afgeleverd op 14 december vorig jaar.” Het voertuig dat hij bestuurde, was niet van hem.

Parkeren op R6

Drie bestuurders die hun rijbewijs vijftien dagen kwijtspeelden hadden flink gedronken. Twee hadden 1,9 promille alcohol in hun bloed, de andere 1,7 promille.

Elf bestuurders moesten hun rijbewijs voor een periode van zes uur inleveren. Onder hen een bestuurder die zich op de pechstrook van de R6 parkeerde, in de hoop te ontsnappen aan de controle. Hij had 1 gram promille alcohol in het bloed en werd in de zomer van vorig jaar ook al eens betrapt op dronken rijden. Nu krijgt de man er nog een boete bovenop omdat hij zijn wagen parkeerde op een autoweg. Twintig bestuurders hebben een rijverbod van drie uur gekregen.

LEES OOK. Zwaar dronken fietser rijdt zwalpend over Mechelse vesten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen