Voorzitter Kris Van Den Corput na zijn machtsgreep.© koen fasseur

Voorzitter Kris Van Den Corput wordt na 42 deelnames eindelijk koning

Hoevenen -

Kris Van Den Corput (57) is de nieuwe koning van het gansrijden in Hoevenen. Traditiegetrouw is het aan de Koninklijke Ganzenrijdersmaatschappij Hoevenen om de laatste koning van het seizoen te kronen.

Niet alleen de vele toeschouwers gunden deelnemer Van Den Corput de titel van harte, ook de gansrijders vonden het best dat hun voorzitter zich nu ook koning mag noemen. Kris Van Den Corput probeert al 42 jaar om de top te trekken, maar pas nu lukte het hem. Met zijn 42 deelnames is Kris Van Den Corput trouwens geen recordhouder wat betreft het meest aantal deelnames bij de vereniging. Leon Pauwels nam in totaal 47 keer deel en wist zich maar één keer koning te kronen. Dat was in 1938. 

Feest voor jong en oud.© koen fasseur

De polderdorpen kroonden de voorbije weken de nieuwe koningen van het gansrijden. Nu dat ook in Hoevenen is gebeurd, zit het koninklijke deel van het gansrijdersseizoen erop. Net als bij de andere gansrijdersverenigingen startte dag al vroeg voor de groen-gele gansrijders van Hoevenen. De paarden van de gansrijders verzamelden op de hoeve Pauwels in de Pauwelsdreef. Het voetvolk kwam bijeen aan café ’t Uveltje. Om 9u trok de stoet zich op gang richting Kapellen en via enkele caféstops kwam de stoet rond de middag terug aan in het centrum. Koning Dave Matthysen werd er uitgehaald op hoeve De Jongh in de Ettenhoven. Om 15u begon de strijd om de kroon en de mantel.

Verpleegster verzorgt “gevallen” ruiter.© foen fasseur

Naast Kris Van Den Corput strijden ook Dave Matthysen (koning 2021 en 2022), Tom Hendrickx (koning 2019) en Frans Vranckx (koning 2018) volgende zondag in Lillo mee voor de belangrijkste titel in het gansrijden, die van keizer.

(Erik Vandewalle)

Gefocust op de ganzenkop.© koen fasseur

Schol!© koen fasseur

Speaker houdt toeschouwers op de hoogte.© koen fasseur

Houten ganzenbeeld kijkt toe.© koen fasseur

Samen genieten van de gans.© marc wouters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners