Viera Maria Sagers, gekend als Milouda, en haar platenzaak© rr

Borgerhoutse legende en pionier Milouda overleden: “Ze was de eerste die Marokkaanse muziek importeerde”

Borgerhout -

Viera Maria Sagers – in de buurt beter gekend als Milouda – is zaterdag overleden op 93-jarige leeftijd. Ze was een echte legende in Borgerhout, door haar hulp en sociaal engagement binnen de Marokkaanse gemeenschap. “Ze heeft zoveel mensen zonder papieren geholpen, geen administratie was te veel voor haar.”

Viera had een platenwinkel op de Borgerhoutse Turnhoutsebaan, Melodia, over De Roma. Naast platen verkopen, stond haar deur ook wagenwijd open voor Marokkaanse gastarbeiders die in het land kwamen toen de grote bedrijven echt dringend op zoek waren naar nieuwe werkkrachten. Ze hielp hen met administratie, voorzag hen van Marokkaanse muziek en bewaarde zelfs hun kostbare bezittingen. De gastarbeiders wantrouwden de banken, maar bij Milouda voelden ze zich veilig.

“Samen met onder meer Simonne Verstraten, Hedwig Van der Velden en Mark Van Mol heeft ze zoveel mensen geholpen”, vertelt Fatima Bali, een buurtbewoonster geboren en getogen in Borgerhout en als politica een vroege vertegenwoordigster van de gemeenschap.

Fatima Bali interviewde Milouda voor de documentaire van Mohammed Ihkan.© rr

Mohammed Ihkan maakte in 2014 een documentaire over de Marokkaanse migratie in België in samenwerking met Chris Schillemans, Fatima Bali en Farah Okka. Daarin kwam ook Viera aan het woord over hoe ze in contact is gekomen met de Marokkaanse gemeenschap. “De baas van melkerij Schellens had mij gevraagd om te helpen bij het invullen van papieren”, vertelde ze in de documentaire. “Dat heb ik ook gedaan, en u weet bij de Marokkanen is mond aan mond de beste reclame. Voor ik wist kwamen er heel veel over de vloer. Zo ben ik dus begonnen met een sociale dienst op mijzelf met veel steun van mijn familie.”

Voor de meesten zal de naam Viera echter niet bekend in de oren klinken, want de buurt noemde haar Milouda. “Mijn echte naam is Viera. Maar in het begin zagen de Marokkanen op mijn winkel de naam ‘Melodia’ staan. Zij hebben in de Rif-muziek een liedje dat heel bekend is, Milouda. Zo zijn de mensen mij dan beginnen noemen.”

Platenwinkel Melodia op de Turnhoutsebaan.© rr

In haar winkel Melodia op de Turnhoutsebaan verkocht Milouda tot de jaren ‘80 fonoplaten. “Zij was de een van de eersten die Marokkaanse muziek verkocht in België”, vertelt Fatima Bali. “Het was zo’n lieve vrouw. Overal waar ik ze tegenkwam, deden we een babbeltje. Ze heeft enorm veel gedaan voor de Marokkaanse gemeenschap.”

“Milouda had een sterke band met de familie Tarrahi”, vertelt Fatima Bali. “Ze heeft dat gezin enorm geholpen en naarmate ze ouder werd, draaiden de rollen om en hielpen zij Milouda. Ze woonde bij hen op de Kattenberg. Ze werd beschouwd als een volwaardig familielid en was als een oma of tante voor de kinderen. De familie heeft verschillende zaken in de buurt waaronder een kapper. Daar zat Milouda erg vaak. Niet om haar haar te laten knippen, gewoon voor de gezelligheid. Een van de dochters van de familie werkt in dat kapsalon.”

De Marokkaanse gemeenschap is enorm aangedaan door de dood van Milouda. Daarom gaven ze haar zondag een Islamitische uitvaart met dodengebed in moskee El Fath en Nassr op het Antwerpse Kiel. (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen