De 53ste luchtafweerbrigade leverde de Buk-raket waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines in juli 2014 werd neergeschoten.© AP

“Russische eenheid verantwoordelijk voor MH17-ramp is actief in Oekraïne”

De luchtafweerbrigade die betrokken was bij de MH17-ramp in 2014, is ook actief in de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse publieke radiozender NPR zegt daarvoor bewijs te hebben gevonden: uit documenten in handen van de Oekraïense inlichtingendiensten zou blijken dat de 53ste luchtafweerbrigade vorig jaar lange tijd actief was in de stad Izjoem, in de regio Charkov.

jvhBron: BELGA

Oekraïne heroverde die regio in september, waarna de Oekraïense strijdkrachten documenten in handen kregen waarin de militaire eenheden die meevochten rondom Izjoem werden genoemd, waaronder dus de 53ste brigade.

De 53ste luchtafweerbrigade leverde de Buk-raket waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines in juli 2014 werd neergeschoten. Daarbij kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders en enkele Belgen. In februari kende de Russische president Vladimir Poetin nog een eretitel toe aan de bewuste brigade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER