Het Geels dartskampioenschap wordt op acht borden tegelijk betwist.© Hans Otten

Landelijke Gilden bekampen elkaar met pijltjes: “In ons kampioenschap primeert de gezelligheid”

Geel -

In het parochiecentrum van Geel-Stelen vlogen zondag de pijlen je om de oren, want daar vond de eerste voorronde van het dartskampioenschap van Geel plaats. Daarvoor slaan lokale afdelingen van de Landelijke Gilde de handen in elkaar.

Hans Otten

Acht dartsborden hangen op een rij in de Stelense parochiezaal, een klein mierennest van mensen beweegt ervoor heen en weer. Welkom op het Geelse dartskampioenschap dat enkele lokale afdelingen van Landelijke Gilde in de buitenparochies in het leven hebben geroepen. “We hebben dit kampioenschap vorig jaar voor het eerst georganiseerd”, zegt Gunther Moons van Landelijke Gilde Stelen. “Ik had dat oorspronkelijk voor Stelen alleen voorgesteld, maar de andere afdelingen zijn daar ook op gesprongen. Op die manier konden we het direct op heel wat verschillende locaties organiseren. We houden dit keer drie voorrondes, met na Stelen nog edities in Punt (16 april, red.) en Larum (4 juni, red.). Tot slot is er een finale, die vorig jaar hier in Stelen plaatsvond, maar dit jaar in Holven (op 28 oktober, red.).”

Gooien, tellen, schrijven en herhalen.© Hans Otten

Dat vogelpik weer helemaal in is, hoeven we je niet te vertellen. De maximale bezetting van 32 deelnemers voor deze eerste voorronde was vlot gehaald, een zoveelste teken dat de dartsport weer stevig in de lift zit. Opvallend is dat het gros van het deelnemersveld uit twintigers tot veertigers bestaat, met ook twee jongedames en drie jongere tieners. “Het doel van dit kampioenschap is onder andere om eens wat andere mensen naar onze activiteiten te lokken. Dat is ons goed gelukt. Er doen natuurlijk veel mensen mee die we al langer kennen binnen de vereniging, maar we zien op de voorrondes toch ook telkens enkele nieuwe gezichten verschijnen. Daar doen we het voor.”

© Hans Otten

Gezelligheid

Tijdens het ingooien weerklinkt luid geroezemoes, maar wanneer het voor echt begint, daalt er een bijna gewijde stilte over de zaal neer. Bij de verschillende manches worden telkens twee spelers tegen elkaar uitgeloot, terwijl een derde speler de puntentelling voor zijn of haar rekening neemt. Op die manier rouleren de 32 verschillende kandidaten langs de dartsborden of krijgen even de tijd om iets te drinken. Het niveauverschil tussen de strijders is goed te zien: bij sommige borden waarop de stand genoteerd wordt, staan ontelbaar veel getallen, terwijl bij andere spelers de dart al heel gericht in het bord steekt wanneer die de hand van de werper nog maar net verlaten heeft.

© Hans Otten

“De meeste deelnemers doen normaal niet mee aan toernooien, enkelen onder ons wel”, gaat Moons verder. “Oefenen doen de meesten in hun eentje thuis, of in groepjes bij iemand in een garage. Je ziet wel dat sommige cafés op de trend springen en opnieuw een dartsbord op hangen. Terwijl je vroeger in ieder café wel vogelpik kon spelen. Maar in ons dartskampioenschap primeert de gezelligheid, een leuke gemoedelijke manier om samen je zondagnamiddag te verdrijven. Bij ons kan je dan ook geen geldprijzen winnen, alleen maar boerenprijzen.” Of korteketenprijzen, zoals dat officieel heet.

© Hans Otten

© Hans Otten

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners