Karel werd zondagmiddag warm onthaald in zijn thuishaven Anzegem, waar vrienden en familie zich hadden verzameld.© lvw

Ultraloper Karel Sabbe terug thuis na zenuwslopende Barkley Marathons: “Naar het werk lopen zit er even niet in”

Zondagmiddag werd Barkley Marathons-finisher Karel Sabbe warm onthaald door vrienden en familie in Vichte, nadat hij twee uur eerder in Zaventem weer voet op Belgische bodem had gezet. De ultraloper genoot van het weerzien en verlangde stiekem al naar zijn eigen bed. Maandag start de tandarts opnieuw zijn dagelijkse routine, al zit van Anzegem naar de praktijk in Ronse lopen er voorlopig even niet in.

Levi Verbauwhede

Iets na 10 uur landde ultraloper Karel Sabbe in Brussels Airport. Meteen werd duidelijk wat voor impact zijn prestatie heeft gemaakt. Naast zijn vrouw Emma stonden ook de media hem op te wachten. Zijn bekendheid groeide de voorbije dagen aanzienlijk. Topwielrenner Zdenek Stybar, die net terugkwam van Milaan-Sanremo, vroeg of hij met Karel op de foto mocht. Vorige week zouden de rollen waarschijnlijk omgekeerd zijn geweest.

LEES OOK. Hij doet het! Ultraloper Karel Sabbe haalt nét binnen de tijd als eerste Belg de finish van loodzware Barkley Marathons

’s Middags arriveerde Karel thuis in Vichte, waar enthousiaste vrienden en familie hem onder luid applaus onthaalden. “Het voelt erg goed om weer thuis te zijn en iedereen opnieuw te zien”, reageert hij. “Ik zal ook blij zijn als ik vanavond in mijn eigen bed kan slapen.”

Drie dagen na zijn aankomst op de Barkley Marathons is hij - uiteraard – nog heel vermoeid. “Zodra ik stilzit, val ik in slaap. Ik heb veel pijntjes en mijn voeten zijn ferm opgezwollen, ik moet op slippers wandelen want ik geraak niet in mijn schoenen.

Grote belangstelling

Donderdagavond en -nacht verzamelden verwanten en sympathisanten in de cafetaria van Waregem Gaver Tennis Club om samen de laatste spannende uren van de waanzinnige wedstrijd te volgen, via updates op sociale media weliswaar. “Dat had ik niet verwacht”, zegt Karel. “Stel dat ik het niet had gehaald, dan zou dat een ferme domper geweest zijn. Maar het is goed uitgedraaid. Ik ontving nadien de beelden van de euforie toen het verlossende berichtje binnenkwam, dat zag er echt fantastisch uit.”

LEES OOK. Zo beleefde de familie van Karel Sabbe zijn finish in extreme Barkley Marathons met nog slechts 6 (!) minuten op de klok: “Ik verging van de stress en dacht dat het onmogelijk was”

Ook de media-aandacht was eind vorige week enorm. “Uiteraard spreekt de wedstrijd tot de verbeelding, maar zo’n belangstelling had ik niet verwacht. Het deelnemersveld van dit jaar was wel echt sterk. Op de een of andere manier voelde je dat er iets speciaals stond te gebeuren, er hing iets in de lucht.”

Heelhuids terug

Mama Vivianne Vanlerberghe en vader Peter Sabbe waren opgelucht dat zoonlief weer thuis was. “Na alles wat hij mentaal en fysiek heeft doorstaan, heerst er inderdaad een gevoel van opluchting dat hij heelhuids terug is. Nu kan hij verder herstellen”, vertelt Peter, die er donderdagnacht in Waregem niet bij was wegens ziekte. (lees verder onder de foto)

Mama Vivianne Vanlerberghe en vader Peter Sabbe waren opgelucht dat zoonlief heelhuids teruggekeerd was.© lvw

“Iets na 2 uur werd ik wakker en ontdekte ik 180 ongelezen berichtjes. Nadien heb ik de wedstrijd mee gevolgd en gewacht tot Vivianne thuis was om er nog een glas op te drinken. Ik had niet verwacht dat Twitter en een WhatsApp-groep mij in zestig uur tijd twee jaar ouder zouden maken.”

LEES OOK. Ultraloper Sebastiaan en Tom Waes over de waanzinnige prestatie van Karel Sabbe: “Hij gaat twee keer de Mount Everest op, hé”

De Barkley Marathons is voor Karel een afgerond hoofdstuk, een nieuwe deelname zit er niet in. Deze zomer wil hij wel opnieuw het record op de Pacific Crest Trail verbreken, een pad tussen Mexico en Canada. Maar eerst trekt het dagelijkse leven zich weer op gang, maandag start hij al meteen in de tandartsenpraktijk in Ronse. (lees verder onder de foto)

Wat werkt er beter om te herstellen na een zware inspanning dan een frisse Belgische pils.© lvw

Gratis vat

Sabbe legt zijn woon-werkverkeer vaak al lopend af, dat zit er nu even niet in. “Ik neem deze week de fiets om mijn spieren opnieuw wat zuurstof te geven. Al zal ik morgen met de auto vertrekken, ’s avonds heb ik namelijk nog wat mediaverplichtingen.”

Om zijn fans te bedanken voor de grote belangstelling en warme steun, zette Karel in de namiddag een gratis vat in café D’Oude Hoeve op de Kwaremont.

LEES OOK. Zo geschift is de Barkley Marathons die Belg Karel Sabbe als één van de 17 deelnemers in de geschiedenis uitliep

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten