© AFP

Israëlisch-Palestijnse ontmoeting in Caïro na golf van geweld

In de Egyptische badstad Sharm-el-Sheikh zitten zondag vertegenwoordigers uit de Israëlische en Palestijnse kampen samen om de rust te herstellen na de recente uitbarsting van geweld op de Westelijke Jordaanoever. Ook de Verenigde Staten en Jordanië stuurden gezanten, meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Belga

Eind februari kwamen beide kampen in Jordanië al overeen om tot een “de-escalatie” te komen. In het verleden trad Egypte al vaker op als bemiddelaar tussen Israël en Palestina.

Aan Palestijnse kant neemt de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die verschillende Palestijnse facties maar niet Hamas groepeert, deel aan de gesprekken met Israël, dat sinds kort een van de meest rechtse regeringen ooit kent.

De deelname van de PLO aan de gesprekken komt de organisatie in de bezette gebieden op kritiek te staan. In de door Israël geblokkeerde Gazastrook vonden betogingen plaats, op de bezette Westelijke Jordaanoever waren er oproepen om de straat op te komen.

Sinds begin dit jaar zijn al 86 Palestijnen, 13 Israëliërs en een Oekraïense vrouw omgekomen bij het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen. Donderdag nog kwamen vier Palestijnen om door Israëlisch geweervuur in Jenin, zaterdag werd vanuit Gaza een raket afgeschoten op Israël zonder slachtoffers te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER