© dvk
Armeense gemeenschap legt samen voor groot kruis aan kerk Tereken: “Teken van geloof maar ook ter herdenking van genocide”
Naast de kerk van Tereken pronkt sinds zaterdag een groot stenen kruis. Het is een geloofssymbool dat vanuit de Armeense gemeenschap komt. Een honderdtal mensen keek toe hoe de Armeense priester het beeld zegende.
Leden van de Armeense gemeenschap in Sint-Niklaas verzamelden zaterdag aan Tereken. Ze hebben samengelegd om in hun thuisland een chatsjkar te laten maken, een kruisbeeld gemaakt uit steen met symbolische motieven. Het Armeense kruis is een traditioneel gedenkteken in het orthodox-christelijke geloof en de Armeniërs hechten er enorm veel belang aan. Speciaal voor de inhuldiging kwam een Armeense priester ter plaatse, net als de Armeense ambassadrice.
“Het kruis is een teken van geloof, een manier om tot God te spreken”, vertelt Sargis Nersisyan, die de Armeense gemeenschap vertegenwoordigt en twee cafés uitbaat in de stad. “De eerste chatsjkar werd al in 879 gemaakt in Armenië. Vandaag geldt het ook als een gedenkteken van de Armeense genocide in de twintigste eeuw. Het was tijdens een lezing over die genocide dat het idee opkwam om onze eigen chatsjkar te laten maken en plaatsen in Sint-Niklaas.”
Heilige plaats
De locatie van het Armeense kruis is niet toevallig gekozen. Het staat naast een kerk, wat voor de Armenen erg belangrijk is. “Het is een heilige plaats”, zegt Sargis. “Maar er is ook veel passage en dat zal ons beeld mee beschermen tegen eventuele vandalen.”
Tijdens de inhuldiging werd het Armeense kruis gezegend door de priester in traditionele klederdracht. Na de ceremonie verzamelde iedereen in Ons Huis voor typisch Armeense hapjes en drankjes.
Hoofdpunten
Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
Belgische voetbalbond zet CEO Peter Bossaert aan de deur na crisisvergadering
Lege rekken, weinig klanten en personeel dat klaar is voor een uitputtingsslag: het einde van de acties bij Delhaize is nog niet in zicht
Al meer dan een jaar verboden en toch nog geen enkele boete voor stookolieketels