© AFP

De deal is rond: UBS betaalt uiteindelijk 3 miljard voor Credit Suisse

De Zwitserse grootbank UBS heeft een deal gesloten om de probleembank Credit Suisse over te kopen. De Zwitserse bank betaalt 3 miljard Zwitserse frank (iets meer dan 3 miljard euro) voor zijn rivaal, kondigen beide bedrijven zondagavond aan. Eerder op de dag was sprake van een bod van 1 miljard dollar, latere berichten hadden het over 2 miljard.

Bron: Belga

LEES OOK. Twee banken over de kop en één kreeg flinke klappen: staan we aan de vooravond van een nieuwe financiële crisis?

De Zwitserse regering bemiddelde in de deal, om de vertrouwenscrisis in te dammen die zich wereldwijd over de financiële markten dreigt te verspreiden. De Financial Times weet nog dat de Zwitserse federale raad de wetgeving wil veranderen om een stemming van de aandeelhouders over de transactie te vermijden.

De Wall Street Journal bericht nog dat de Zwitserse Nationale Bank als deel van de deal een kredietlijn van 100 miljard dollar heeft aangeboden.

UBS zal in het kader van de overname van Credit Suisse één aandeel USB voor 22,48 aandelen van zijn concurrent neertellen. De transactie komt daarmee op ongeveer 3 miljard Zwitserse frank (3 miljard euro) uit, of 76 centimes per aandeel Credit Suisse. Vrijdag sloot het aandeel Credit Suisse nog op 1,86 Zwitserse frank. De bank werd daarmee bij de slotbel op 8 miljard dollar gewaardeerd.

Over de plannen waren dit weekend in allerijl crisisbesprekingen opgestart. Met de overname moet een einde komen aan de enorme daling van de aandelen en obligaties van de probleembank, na de ineenstorting van kleinere Amerikaanse banken. De Zwitsers wilden een akkoord afronden voor de beurzen in Azië openen.

De Amerikaanse autoriteiten pleegden overleg met hun Zwitserse tegenhangers, omdat zowel UBS als Credit Suisse in beide landen actief zijn en als belangrijke banken voor het wereldwijde financieel systeem beschouwd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER