De Tarcitiusscouts hadden van 1956 tot 1970 hun lokalen in de hoeve op de site van het huidige Gasthuismuseum.© RR

Scouts verkennen eigen expo in Gasthuismuseum

Geel -

Als oudste scoutsvereniging van Geel vieren de Tarcitiusscouts de honderdste verjaardag met allerlei activiteiten. Zo loopt in het Gasthuismuseum een expo over die eeuw scouting, waar twee spellen rond zijn uitgewerkt.

Hans Otten

De keuze voor het Gasthuismuseum als tentoonstellingslocatie voor honderd jaar Tarcitiusscouts is bewust en logisch: de jeugdbeweging bezette de oude hoeve op de site van 1956 tot 1970 als uitvalsbasis. Het binnenplein was toen vijftien jaar lang niet alleen een boerenerf, maar ook een speel- en activiteitenterrein voor de jongens van verschillende leeftijden. Begin jaren zeventig verkaste de groep dan naar Eikevelden, waar die met het eigen ecohuis nog altijd zijn stekje heeft.

De scoutsexpositie is op een leuke thematische manier verweven in de vaste collectie van het Gasthuismuseum. Zo vindt de bezoeker in de oude keuken onder meer oude foto’s terug van koken op kamp en in de wasplaats zijn beelden over hygiëne in de jeugdbeweging verstopt. Her en der staan luisterpalen waar je via hoofdtelefoons meer uitleg over de scoutswerking krijgt. Ook gesjorde houtconstructies duiken geregeld in de ruimtes op.

Wie goed kijkt, merkt ook in de vaste collectie van het Gasthuismuseum allerlei kleine verwijzingen naar de jarige scouts op.© Hans Otten

Spellen op leeftijd

Bovendien hebben het museum en de scouts twee spellen rond de expo ontwikkeld, apart voor kleine en wat oudere kinderen. De jongverkenners van de Tarcitiusscouts kwamen zondag het spel eens proberen, waarbij ze bij de verschillende plekken opdrachten moeten uitvoeren, raadsels moeten oplossen en vooral zaken bij elkaar zoeken. Die zijn zo kundig in het decor verstopt dat de jongens (en meisjes) in feite ook de gasthuisspullen goed moeten bekijken om het spel tot een goed einde te brengen. Onderweg beleven ze hoe het er decennia geleden in de scoutsbeweging aan toe ging.

De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 16 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners