© dvk

Tweehonderd dansers palmen Grote Markt in en overdonderen stichtster dansschool: “Een van de mooiste dagen van mijn leven”

Sint-Niklaas -

Meer dan tweehonderd dansers tussen de 4 en 70 jaar oud hebben zaterdagnamiddag een knappe choreografie neergezet op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Leden en oud-leden van danscentrum Clapaja eren daarmee de bezielster Claire Paniez (81) . “Een van de mooiste dagen van mijn leven, echt waar”, reageerde zij blij verrast.

Dieter Verschooren

Voor de vijftigste verjaardag van danscentrum Clapaja werd een delegatie ontvangen in het gemeentehuis. Clapaja – kort voor Claire Paniez Jazz – werd in 1971 opgericht als een cursus jazzdans die verbonden was aan Berkenboom Humaniora. Tal van bijscholingen in binnen- en buitenland later, besloot Claire in 1982 onder impuls van haar echtgenoot Jacky dat Clapaja klaar was om op eigen benen te staan. Ze zei haar job als sportleerkracht vaarwel en stortte zich volledig op het dansonderricht, in Clapaja in de Breedstraat, maar ook als assistent dans aan de KU Leuven.

Beste docenten van Broadway

Elk jaar trok Claire naar New York, waar ze les kreeg van de beste docenten van Broadway en ook in Dublin genoot ze meerdere opleidingen. Clapaja legde al meer dan 35 eigen dansproducties op de Sint-Niklase planken. En Claire, die blijft haar vrolijke zelve en is nog altijd actief in de dansschool. “Zelf geef ik op mijn 81ste nog 7 uur dansles per week”, zegt Claire. “Ik doe het gewoon graag en het houdt me jong. Oud worden doen we sowieso. Oud zijn, daar geef ik niet aan toe. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat blijven bewegen de sleutel is om je lichaam soepel te houden.”

Bezielster Claire Paniez werd samen met haar dochter Inge Peersman gehuldigd.© dvk

Claires dochter Inge Peersman staat al 32 jaar mee in Clapaja. Moeder en dochter kregen na de huldiging in het gemeentehuis een adembenemende verrassing voorgeschoteld. 225 dansers, waarvan er sommigen al een kwarteeuw geen dansschoen meer hebben gedragen, verzamelden voor een openluchtversie van hun laatste show Gold. Claire stond met de mond vol tanden. “Een van de mooiste dagen van mijn leven, echt waar”, glundert Claire.

Levenswerk

“Wat we hier gezien hebben was een totale verrassing. Het was fantastisch gevoel om al die mensen nog eens samen te zien. Clapaja is mijn levenswerk waarvoor ik alles heb laten vallen. Het is mijn derde kind en het hele gezin is rond de dansschool gebouwd.”

Wie de nieuwe show van Clapaja wil bekijken kan tussen 13 en 16 april terecht in de Stadsschouwburg. Tickets via www.ccsint-niklaas.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners