Idris (5) en Warre (7) ploegen samen met hun grootvader Jef en grootoom Cis de akker van vava Louis Van Dijck (94) om, zodat hij zijn aardappelen kan gaan planten.© Stijn Willekens

Daar is de lente! Louis (94) beploegt zijn akker met paard zodat hij zijn ‘patatten’ kan gaan planten

Viersel -

Mooie lentefoto’s uit Viersel, waar Louis Van Dijck (94) uit de Parochiestraat niet kan wachten om te beginnen planten en zaaien. Zijn derde zoon Cis en schoonzoon Jef Truyen, beiden actief bij Het Aangespannen Trekpaard, ploegden er met paard Mira de akker om. Ze kregen hierbij de hulp van de kleinzonen van Jef, Warre (7) en Idris (5) Willekens, twee van de zes achterkleinkinderen van Louis.

Kristin Matthyssen

Nu de temperaturen wat gunstiger worden en het zonnetje soms komt piepen, krijgt iedereen zin om in de tuin te werken. Louis Van Dijck (94), samen met zijn vrouw Josée De Schutter (91) een bekend koppel in Viersel, heeft zijn aardappelen al naast ‘de stoof’ gezet zodat ze scheuten krijgen. Maar eerst moest de akker plant- en zaaiklaar worden gelegd, en dat werd nog echt op de oude manier met de ploeg gedaan.

Louis Van Dijck komt al eens kijken wanneer hij kan beginnen.© Stijn Willekens

Voor Louis’ achterkleinzonen Warre (7) en Idris (5) die vlakbij hun vava en moemoe wonen is dat een feest, want ze mochten achter de ploeg lopen en zelfs op het trekpaard zitten. Louis en Josée eten het hele jaar rond groenten uit hun moestuin. “Ik heb net nog een boerenkool gekregen”, zegt kleindochter Els Truyen. Die groentehof is een beetje een familieproject, want zoon Wim Van Dijck helpt ook goed mee in de moestuin. Josée blancheert op het einde van het oogstseizoen zo veel groentjes dat de diepvriezer vol steekt. Louis spit op zijn 94ste nog fluks, het enige waaraan je merkt dat hij een dagje ouder wordt is dat er wat meer onkruidsprieten staan dan vroeger.

Louis is afkomstig uit Pulderbos, Josée uit Nederviersel (Pulle). Het koppel is 66 jaar gehuwd en woont al járen in Viersel.

Idris en Warre, twee achterkleinzonen van Louis Van Dijck. Het plezier spat eraf.© Stijn Willekens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners