© AP

Oekraïense autoriteiten in Marioepol hekelen bezoek van “crimineel” Poetin

De Oekraïense autoriteiten van de door Rusland bezette stad Marioepol zijn niet te spreken over het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin. Ze noemen hem “een internationale crimineel”, aangezien er een internationaal arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd.

“De internationale crimineel Poetin bezocht ‘s nachts de bezette stad Marioepol”, klinkt het, “waarschijnlijk om de stad die dood is door zijn ‘bevrijding’ niet in het licht te moeten zien’, schreef het stadsbestuur op zijn Telegram-account.

LEES OOK. Poetin begeeft zich voor het eerst sinds Russische invasie op bezet Oekraïens grondgebied

“Als een dief in de nacht bezocht Poetin Marioepol”, zegt het Oekraïense ministerie van Defensie op Twitter. “Dat is veiliger, maar de nacht stelt hem ook in staat om te benadrukken wat hij wil laten zien. Zo houdt hij de stad die door zijn leger volledig is verwoest en de weinige overlevende inwoners weg van nieuwsgierige ogen.”

LEES OOK. Dichter bij het front was Poetin nooit, en dat amper één dag na het arrestatiebevel: “Toeval, maar dit komt over als een serieuze middelvinger naar het Westen”

“De moordenaar van duizenden families in Marioepol kwam de ruïnes van de stad en zijn graven bewonderen”, reageert een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dan weer op Twitter. Hij hekelde “cynisme” en het “gebrek aan berouw” van Poetin.

“Spontane beslissing”

Volgens het Kremlin was het een spontane beslissing om Marioepol te bezoeken. Het gaat om de eerste keer sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar dat Poetin naar bezet gebied in het buurland trok.

LEES OOK. Reed Poetin écht zelf door bezet Marioepol? Experts stellen zich vragen bij deze beelden

Poetin reisde met een helikopter af naar Marioepol voor zijn “werkbezoek” aan de havenstad bij de Zee van Azov, in de regio Donetsk. Daarna volgde een rondrit in de stad om poolshoogte te nemen en met inwoners te spreken, luidt het. Russisch vicepremier Marat Choesnoellin informeerde de president over de stand van de wederopbouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER