Kilometerslange file in de De Bosschaertstraat.© Patrick De Roo

Een maand na omkeren van rijrichting in Abdijstraat: “Het is nog erger geworden”

Antwerpen -

De proefperiode van het omkeren van de rijrichting in de Abdijstraat, Pieter Génardstraat en de De Bosschaertstraat is een maand bezig. Met de omkering wilde de stad het fileprobleem oplossen, al lijkt dat niet helemaal volgens plan te gaan. “Nu is het hier misschien rustiger, maar het probleem heeft zich gewoon verplaatst”, zegt buurtbewoonster Alexandra Dirckx.

bekn

LEES OOK. Ingrijpend proefproject op Kiel: rijrichting van Abdijstraat verandert

In de De Bosschaertstraat staat een eindeloze file. Wie op zaterdag door de straat wil rijden, moet geduldig zijn en voor fietsers is het helemaal moeilijk. Valerie Stroybant is onderweg naar haar werk. “Op zaterdag is het hier niet te doen”, vertelt ze. “In de week valt het iets beter mee. Met de auto moet je nu minder rondrijden, maar met de fiets is het bijna onmogelijk om hier te passeren.”

Thuisverpleegkundige Valerie Stroybant.© Patrick De Roo

Joris Verbruggen woont in de De Bosschaertstraat en hoopt dat de proefperiode van zes maanden wordt ingekort. “Het is hier altijd file”, zegt hij. “Als het dan eens wat rustiger is, dan knallen de auto’s hier door de straat met van dat machogedrag. Er is al een petitie rondgegaan in de buurt om de rijrichtingen weer om te draaien. Ik moet wel zeggen dat heel deze situatie ons als buurt heeft samengebracht. Toch nog iets goeds!”

Joris Verbruggen met zijn hond Sia.© Patrick De Roo

Dat de straat altijd vol auto’s staat, vindt buurman Eddy Makengo ook vervelend. “Er is hier veel meer verkeer en dat komt door de verkeerslichten. Er kunnen telkens maar enkele auto’s doorrijden en zo staat het hier dus altijd vol. Parkeren op zaterdag is ook niet te doen. Het enige voordeel is wel dat je hier nu makkelijker geraakt als je van de autostrade komt.”

Eddy Makengo.© Patrick De Roo

Ook in de Pieter Génardstraat veranderde de rijrichting. Hier schijnt het wel rustiger te zijn. “We hebben veel minder last van spookrijders”, vertelt Alexandra Dirckx. “Maar het verkeersprobleem is hier zeker niet opgelost. Er is gewoon veel te veel verkeer in deze buurt. In de omgeving zijn elf scholen. Van de buurtbewoners zelf heeft maar zo’n veertig procent een auto en voor hen is het onmogelijk om hier te parkeren. Er wonen heel veel jonge mensen in de buurt en de kinderen kunnen door al die drukte niet op straat spelen.”

Alexandra Dirckx.© Patrick De Roo

Verschillende buurtcomités zaten al samen om een oplossing te zoeken. “Een autoluwe buurt zou beter zijn. Of dat ze van de Abdijstraat een winkel-wandelstraat maken”, zegt Alexandra. Voor poelier René Hermans is het nog wat vroeg om te oordelen. Hij heeft een zaak in de Abdijstraat. “Vanaf 13u stond heel de straat hier stil”, vertelt hij. “Nu geraken de mensen wel vlotter weg uit de Abdijstraat, maar staan dan weer vast in de De Bosschaertstraat.”

LEES OOK. Omgekeerde rijrichting in Abdijstraat zorgt voor levensgevaarlijke situaties: “Ik heb hier al stoten gezien”

Poelier René Hermans.© Patrick De Roo

De Bosschaertstraat.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners