Huisvuilophaling is indexgevoelig.© ivan elegeert

Vragen over stijgende kosten diftar

Aartselaar -

Glenn Anné (Open Vld) blijft in de gemeenteraad vragen stellen over de huisvuilophaling. Na eerdere kritiek op de invoering van het diftarsysteem en de ophaling in bakken in plaats van zakken, interpelleerde hij afgelopen gemeenteraad het schepencollege ook over stijgende prijzen.

 

“Ik stel vast dat de prijzen voor de ophaling van huisvuil tegenover vorig jaar met elf procent gestegen zijn”, zegt Glenn Anné, fractieleider van oppositiepartij Open Vld. “Vorig jaar lag dat tarief trouwens ook al hoger in vergelijking met de invoering van dit systeem. Ook het gebruik van de container en de ledigingskost ligt ondertussen vijftien procent hoger. Toch wel aanzienlijke prijsstijgingen lijkt me.”

Milieuschepen Hans Cops (Groen) antwoordde dat in het goedgekeurde reglement vermeld staat dat de tarieven jaarlijks de indexatie volgen. “Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat ook de lonen van de arbeiders en de kosten voor de ophaling en verwerking in die periode gestegen zijn. Diftar werd trouwens niet ingevoerd om minder te betalen maar om minder afval aan te bieden.”

“Voorlopig zitten we in Aartselaar aan 195 kilogram per gezin per jaar wat eigenlijk nog veel te veel is. Tenslotte kan ik je nog vertellen dat gemeenten die wel nog met huisvuilzakken werken, nu meer betalen voor de verwerking ervan.”  (JW)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerpen na corona: sociaal welzijn