Kunstwerk ‘Knot Alone’ van Baldvin Einarsson.© Patrick De Roo

Kunstwerk ter ere van de zorg in Merksem: “Niemand zal het harde werk van de zorg ooit vergeten”

Merksem -

Het Gemeentepark van Merksem krijgt een nieuw kunstwerk: ‘Knot Alone’ van IJslandse kunstenaar Baldvin Einarsson. Het is een eerbetoon aan de zorg voor hun harde werk tijdens de coronapandemie. “Onze helden van de zorg, we zijn jullie een grenzeloze dank verschuldigd. Ieder van ons weet dat en niemand van ons zal dat ooit vergeten”, zegt Dominique Kums, districtsschepen van cultuur (Vooruit).

Het plan voor een beeld van de zorg was er al sinds 2020, toen Gilbert Verstraelen (Vooruit) nog districtsschepen van cultuur was in Merksem. In samenwerking met een curator van Kunst in de Stad zocht het district naar de juiste kunstenaar voor dit project. Zo kwamen ze terecht bij IJslandse Baldvin Einarsson. Hij woont in Antwerpen en studeerde hier aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn kunstwerk ‘Knot Alone’ bestaat drie touwen die op een speciale manier geknoopt zijn. De knopen staan symbool voor vriendschap en eeuwige liefde en zijn een verwijzing naar het in de knoop liggen met jezelf of met anderen, als hoe belangrijk het is om elkaar vast te houden en te ondersteunen.

Inhuldiging van het kunstwerk.© Patrick De Roo

Het beeld werd gisteren onthuld op een symbolische datum. “Op 18 maart 2020 werd de eerste lockdown verkondigd in België”, zegt Dominique Kums. “Het was de start van een zware tijd. Het zorgpersoneel dat in zijn persoonlijke leven uiteraard dezelfde moeilijkheden tegenkwam als wij allemaal, leefde op het werk in een soort oorlogssituatie. Maar ze hielden stand, soms zo goed en zo kwaad als het ging, en ze deden wat ze moesten doen: voor ons zorgen.”

Kunstwerk ‘Knot Alone’ van Baldvin Einarsson.© Patrick De Roo

(bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners