Bijna tachtig wandelaars ontdekten zaterdag de toekomstplannen voor de Vallei van de Grote Nete.© Provincie Antwerpen

Wandelaars ontdekken toekomst van Grote Netevallei: “Grote interesse voor veranderingen”

Heist-op-den-Berg -

Bijna tachtig geïnteresseerden gingen zaterdag met een gids op pad naar het hart van de vallei van de Grote Nete. Ze maakten er kennis met de plannen om de historische bad- en overezetplaats Pinzieleke tussen Hallaar en en het oude gehucht Bernum (beiden Heist-op-den-Berg) te laten herleven. Het Sigmaplan werd ook toegelicht.

Kristof Van Rompaey

De wandeling maakte deel uit van de Vlaamse Waterdagen en de #Netedagen23, een campagne die het bewustzijn rond waterkwaliteit wil verhogen. De belangstelling was groot. “In een mum van tijd was de wandeling helemaal volzet”, zegt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes (N-VA). “Dat toont meteen de grote interesse voor de geplande veranderingen in de vallei.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vallei wordt ook wel eens de Loire van de Kempen genoemd. “De Grote Nete is een prachtige rivier vol oude meanders, statige kastelen en watermolens als waardevol erfgoed”, zegt De Haes. “Ook de grote rijkdom aan natuur en biodiversiteit is van onschatbare waarde. Maar ze heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering. Zijrivieren drogen uit in de zomer, waardoor ook planten en dieren het moeilijker krijgen. De geplande veranderingen zijn dus broodnodig als we onze mooie vallei willen behouden.”

Toekomst en verleden

Tal van partners werken de komende jaren samen aan de toekomst van de vallei. Om dat alles te coördineren, begon de provincie met een gebiedsprogramma. “De partners in het programma willen de Grote Nete weer meer ruimte geven en werken zo aan een klimaatveilige vallei”, zegt gebiedscoördinator Jef Cox. “De toekomst zal trouwens verdacht veel lijken op de Grote Nete van decennia geleden, met natte ruigtes, moerasgebied, overstromingsgraslanden en brede rietkragen waar natte natuur zich kan ontwikkelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Sigmaplan is het grootste project dat inzet op het herstel van de vallei. De rivier krijgt weer meer overstromingsruimte en zo’n 850 hectare natte natuur langs de oever wordt hersteld. “De deelnemers aan de wandeling waren kritisch, maar aangenaam verrast door de plannen”, stelt De Haes. “Het herstel van de historische bad- en overzetplaats Pinzieleke is lokaal heel waardevol, voor de buurt en voor het toerisme. Dankzij het veer zal je als bezoeker de andere oever van de rivier kunnen bereiken, ook met de fiets. Het wordt het eerste moderne trekveer op een snelstromende rivier in Vlaanderen.

LEES OOK. Heistenaar start als gebiedscoördinator Grote Nete mét grote plannen: “Het potentieel van de vallei is nog zoveel groter”

LEES OOK. Meer ruimte voor water, natuur en mens: grote valleiroute op komst in ambitieuze plannen voor gebied rond Grote Nete

LEES OOK. Toekomst van Grote Netevallei houdt natuurliefhebbers bezig: “Plannen zijn drastisch”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners