Poetin begeeft zich voor het eerst sinds Russische invasie op bezet Oekraïens grondgebied

Russisch president Vladimir Poetin heeft de verwoeste Oekraïense stad Marioepol bezocht. Dat maakte het Kremlin zondag bekend. Het gaat om de eerste keer sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar dat Poetin naar bezet gebied in het buurland trok.

gliBron: BELGA

Poetin reisde met een helikopter af naar Marioepol voor zijn “werkbezoek” aan de havenstad bij de Zee van Azov, in de regio Donetsk. Daarna volgde een rondrit in de stad om poolshoogte te nemen en met inwoners te spreken, luidt het. Russisch vicepremier Marat Choesnoellin informeerde de president over de stand van de wederopbouw. Volgens het Kremlin was het een spontane beslissing om Marioepol zaterdag te bezoeken.

LEES OOK. Dichter bij het front was Poetin nooit, en dat amper één dag na het arrestatiebevel: “Toeval, maar dit komt over als een serieuze middelvinger naar het Westen”

Het Kremlin maakte daarna ook bekend dat Poetin naar Rostov aan de Don, vlak over de grens in Rusland, was getrokken. Daar bezocht hij het commandocentrum van de Russische strijdkrachten in Oekraïne en had hij een ontmoeting met de legerleiding. Onder anderen de stafchef van het leger Valeri Gerasimov was aanwezig. Poetin bezocht het commandocentrum voor het laatst op 17 december, samen met defensieminister Sergej Sjojgoe en Gerasimov.

Zaterdag had Poetin al de Krim bezocht, het in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland. Hij ging onder meer langs bij een kunstschool in Sebastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

LEES OOK. Wagner-baas wil 30.000 nieuwe rekruten inlijven tegen mei

Het opvallende bezoek van Poetin aan Marioepol en de Krim kwam er een dag nadat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigde tegen hem. De Russische president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, meer bepaald de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

De Oekraïense autoriteiten van Marioepol zijn niet te spreken over het bezoek van de Russische president. “De internationale crimineel Poetin bezocht ‘s nachts de bezette stad Marioepol”, klinkt het, “waarschijnlijk om de stad die dood is door zijn ‘bevrijding’ niet in het licht te moeten zien’, schreef het stadsbestuur op zijn Telegram-account.

LEES OOK. Reed Poetin écht zelf door bezet Marioepol? Experts stellen zich vragen bij deze beelden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER