© REUTERS

Nieuwe demonstraties tegen Franse pensioenhervormingen

In verschillende steden en dorpen in Frankrijk zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede over de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren. Op sommige plekken is de sfeer gespannen, melden Franse media.

gjsBron: BELGA

Zo is de politie onder andere in actie gekomen in Nantes, Brest en Bordeaux, waar traangas is afgevuurd. Meerdere mensen werden opgepakt. Demonstraties zijn er verder in Caen, Saint-Étienne, Dijon, Grenoble, Toulouse, Marseille, Valence en Le Havre.

In Parijs zijn ook betogers op de been. De politie heeft zaterdag in de hoofdstad nieuwe protesten nabij het Franse parlement verboden. Het verbod is ingesteld vanwege “ernstige risico’s op verstoring van de openbare orde” en geldt voor onder meer Place de la Concorde. Daar kwam het de afgelopen dagen tot confrontaties tussen betogers en de politie. In de buurt zijn de metrostations gesloten. Op sociale media wordt alsnog opgeroepen naar het plein te komen.

Het plein ligt in de buurt van de Franse Assemblée nationale, waar premier Élisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. De hervorming maakt een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER