Papa Wouter Aerts met Stan (6) en Marc Herremans op de revalidatieweide Athletes for Hope in Wuustwezel. Elke week stapt Stan er met de innowalk tussen de pony’s en ezels.© Elke Lamens

Wereldloop Wings for Life wil Stan (6) uit Brecht weer vleugels geven: “Geen enkel kind is gemaakt om stil te zitten”

Brecht, Wuustwezel -

Heel de wereld laten lopen voor mensen die niet meer kunnen lopen, dat is Wings for Life. Op 7 mei lopen, wandelen en rollen mensen overal ter wereld op hetzelfde moment om Stan Aerts (6) uit Brecht weer vleugels te geven. Door deel te nemen zamelen ze geld in voor onderzoek naar ruggenmergletsels. “Het ultieme doel is mensen uit hun rolstoel krijgen”, benadrukt sportief directeur Marc Herremans.

Voor de negende keer al vindt deze grootste en meest unieke loopwedstrijd ter wereld plaats. Het waren Oostenrijkers Heinz Kinigadner and Dietrich Mateschitz die in 2004 het Wings for Life fonds oprichtten. Kinigadner was de eerste tweevoudige Oostenrijkse wereldkampioen motorcross. In juli 2003 raakte zijn zoon Hannes op negentienjarige leeftijd verlamd bij een motorongeval. Omdat er toen zo weinig onderzoek gebeurde naar ruggenmergletsels, schoten beide heren in actie. Wings for Life krijgt de steun van Red Bull.

“Fantast?”

Met de World Run op 7 mei wordt dit jaar al voor de negende keer geld ingezameld om dit onderzoek te financieren. “Vorig jaar werd zo vijf miljoen euro bijeengebracht”, weet Marc Herremans. Sinds 2014 is hij sportief directeur van Wings for Life.

Hij werd toen, samen met wereldrecordhouder hordelopen Collin Jackson uit Wales, aangezocht als gezicht van Wings for Life. “Ze kenden me van de Iron Man in Hawaï en To Walk Again. Vanaf het eerste moment geloofde ik terug te kunnen lopen. Ik heb me er nooit bij neergelegd en ben blijven knokken, hopen en dromen. In 2002 werd ik nog afgeschilderd als een fantast, nu gelooft iedereen er in”, stelt Herremans tevreden vast.

Papa Wouter Aerts blijft geloven dat zijn zoontje Stan ooit terug kan lopen.© Elke Lamens

Het onderzoek heeft ook al concrete resultaten opgeleverd. “Zo volgde een Belgisch meisje (22) dat vanaf de hals verlamd raakte, vorig jaar in Zwitserland een therapie met electrostimulatie. Sinsdien ervaart ze meer gevoel in armen en benen. Stap voor stap geraken we vooruit. Het is kwestie van de juiste mensen te zoeken, te blijven hopen en erin te geloven. Ook voor Stan, want geen enkel kind is gemaakt om stil te zitten.”

De zesjarige Stan uit Brecht viel twee jaar geleden van een kleine rijdende bulldozer en raakte verlamd. “Marcs positiviteit werkt aanstekelijk”, bekent papa Wouter Aerts. “Toen we met hem in contact kwamen, stond hij meteen klaar met peptalk. Hij bood meteen perspectief, gewoon door zichzelf te zijn. Hij is ook na zijn ongeval actief gebleven en heeft nog een gezin gesticht. Door hem blijf ik zelf ook dromen en hopen voor Stan.”

Marc Herremans en de kleine Stan.© Elke Lamens

Stan kwam bij zijn val op het asfalt terecht. “Zijn ruggenwervel was nog niet volgroeid. Door de val kwam zijn ruggenmerg vast te zitten tussen de wervels, wat een zwelling veroorzaakte. Zijn lever was ook gescheurd, wat zijn bloeddruk verlaagde en de zwelling vergrootte. Hierdoor raakten de zenuwen gekneld”, legt Wouter uit.

“Marc stuurde meteen Stans dossier en MRI naar Wings for Life om het door experts te laten bestuderen, om te zien of hij in aanmerking kwam voor elektrostimulatie. Dat was jammer genoeg niet zo, maar we blijven hopen dat er ooit wel een oplossing wordt gevonden. Misschien met stamcellen. Intussen is ook dat onderzoek vergevorderd. Onderzoek is zo ontzettend belangrijk. ” Dat is precies de reden waarom Wouter wilde meewerken aan Wings for Life. “Mijn grootste wens is dat Stan ooit terug kan stappen.”

Stan blijft een vrolijke jongen. Zijn ouders geven, net als Marc Herremans, de hoop niet op.© Elke Lamens

Stan zelf blaakt van levenslust en is nog steeds een heel vrolijke jongen. Drie keer per week neemt de kinesist hem onder handen om de spieren te stretchen en gewrichten los te maken. Een keer per week stapt hij met de innowalk op de revalidatieweide Athletes for Hope van Marc Herremans in Wuustwezel. Voor een goede doorbloeding en om de druk in de benen te behouden, staat hij elke dag op de staanplank.

Dit jaar nog plant Marc Herremans de aankoop van een staprobot voor kinderen. “Deze maand nog trekken we daarvoor naar Luxemburg. Daar is het eerste exemplaar voor de Benelux aangekocht.” Het eerste Belgische exemplaar is dan voor Athletes for Hope in Wuustwezel. Ook Stan zal dan in openlucht kunnen stappen tussen de dieren op de revalidatieweide.

Stan komt elke week al stappen met de innowalk op de revalidatieweide van Marc Herremans. Dit jaar komt er nog een staprobot bij.© Marc Herremans

Catch me if you can!

Wie het onderzoek naar ruggenmergletstels zoals bij Stan mee wil steunen, hoeft op 7 mei alleen maar de stap- of loopschoenen aan te trekken. Om 13u Belgische tijd starten alle deelnemers tegelijkertijd met lopen, wandelen en rollen. Deelnemers downloaden de app. Die zegt dan ‘start’. Op gegeven moment start ook de zogenaamde ‘catcher car’. Van zodra die een deelnemer inhaalt, is de wedstrijd voor hem of haar afgelopen.

“Deelnemen is in deze World Run veel belangrijker dan winnen”, benadrukt Marc Herremans. Deelnemen aan de World Run kan eender waar. In het Ossegempark in Brussel staan er dan topatleten en BV’s aan de start. Maar ook op de revalidatieweide wordt er gelopen. Daar wordt ook een evenement opgezet op 7 mei. Marc Herremans zelf zal er niet bij zijn in Wuustwezel. Als sportief directeur coördineert hij de World Run in het zenuwcentrum. “Normaal is dat in Salzburg, maar dit jaar uitzonderlijk in München. Ik kan van daaruit alle lopers volgen, dus ook die in Wuustwezel.” Inschrijven kan via de website van Wings for Life.

(Elke Lamens)

Run for Stan: www.wingsforlifeworldrun.com/nl/teams/E9BY4Quy

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners