Lars’ ouders Guy en Debby Janssens-Van Den Borne (midden) zijn aangedaan wanneer ze de cheques van samen 4.075 euro krijgen uit handen van Aksel Sluyts, Gutte Weuts (beiden links), Mateo Horemans en Thibe Piessens (rechts).© Hans Otten

Verongelukt wielertalent Lars (16) krijgt tweede monumentje in Kempen: “Heel mooi wat deze jongens voor onze zoon doen”

Merksplas, Lille, Olen, Herentals -

De vijf leerlingen van De Vesten in Herentals hebben voldoende geld ingezameld om niet alleen een herdenkingsmonument te plaatsen op de plek in Malmedy waar Lars Janssens vorige zomer verongelukte, maar ook dichter bij huis.

Hans Otten

Mateo Horemans, Gutte Weuts, Aksel Sluyts, Thibe Piessens en Nikita Laenen, Vijf leerlingen van het vijfde jaar TSO op campus De Vesten van het Gemeenschapsonderwijs in Herentals, hebben in totaal 4.075 euro ingezameld voor hun herdenkingsproject voor Lars Janssens. Dat 16-jarige wielertalent uit Merksplas was begin augustus vorig jaar met zijn wielerploeg TeamKempen op training in Malmedy, toen hij werd aangereden door een bestelwagen. Enkele dagen vocht hij voor zijn leven in het ziekenhuis, maar het bleek een ongelijke strijd.

“Lars was een hele goed vriend van mij”, zegt Mateo Horemans uit Olen. “We kenden elkaar al sinds we 7 jaar waren en samen bij de Vlaamse Wielerschool in Herentals begonnen te rijden. Die band is altijd hechter geworden. Voor het Scholenproject van Lions Herentals (waarbij de serviceclub leerlingen van middelbare scholen uitdaagt om een project voor een goed doel uit te werken, red.) kwam ik op het idee om een klein monumentje of gedenksteen te zetten op de plaats van het ongeval.”

Een jonge Lars Janssens naast zijn idool Toon Aerts.© RR

Veiling

Daarvoor werkten de vijf klasgenoten een wafelverkoop uit, terwijl ze ook vrijegiftpotten plaatsten in tal van winkels en bedrijven. In die bokalen lieten sympathisanten zowat 340 euro achter, maar dankzij de media-aandacht bracht de wafelverkoop liefst 2.100 euro op. Daarnaast kregen de jongeren ook nog eens 435 euro aan steun toegestopt.

“Lars was een grote fan van Toon Aerts uit Rijkevorsel. Die heeft Lars zelfs opgezocht in het ziekenhuis van Malmedy. Ik heb eind februari contact gezocht met Toon Aerts en hij heeft ons een gesigneerd truitje gedoneerd dat hij gedragen heeft op Wereldkampioenschap Veldrijden in Valkenburg in 2018. Dat mochten we veilen ten voordele van het herdenkingsmonument voor Lars. Dat heeft ook weer 450 euro opgebracht”, zegt Mateo Horemans met enige trots. De hoogste bieder is ondernemer Kurt Paradis uit Gierle (Lille), die het kleinood zaterdag overhandigd krijgt tijdens de finale van het Scholenproject van Lions Herentals.

Ondernemer Kurt Paradis (links met zijn zoontje) krijgt het gesigneerde truitje van Toon Aerts uit handen van de initiatiefnemers, onder het goedkeurend oog van Marcel Smets van Lions Herentals.© RR

Tweede gedenksteen

De jury van de serviceclub kent het initiatief van de leerlingen nog eens 750 euro toe, wat het totaalbedrag op 4.075 euro brengt. “Dat is meteen genoeg om twee herdenkingsstenen te maken”, zeggen de jongeren. “Het worden lage monumentjes uit arduin en graniet. Daarop komen een foto, het tekstje vanop zijn herdenkingsprentje en sterren. De ene gedenksteen komt op de plek waar Lars aangereden werd. Maar omdat Malmedy niet bij de deur is voor familie en vrienden die vanuit de Kempen naar het monumentje willen gaan, hebben we besloten om nog een tweede te plaatsen in de buurt. Dat gaat er hetzelfde uitzien, maar waarschijnlijk met een andere tekst. De bedoeling is om die steen ergens in Lille te plaatsen langs het vaste trainingsparcours van Lars. De precieze plaats moeten we nog bepalen.”

Lars’ ouders Guy en Debby zijn zaterdag aangedaan wanneer ze met de initiatiefnemers op de foto gaan. “Het is heel mooi wat deze jongens allemaal doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals