Deze leerlingen brengen getuigenissen van het bombardement tot leven.© Patrick De Roo

Leerlingen van Mortselse academie nemen toeschouwers mee naar gruwel van 5 april 1943

Mortsel -

De herdenkingen voor tachtig jaar bombardement op Mortsel lopen sinds begin dit jaar. Maar met 5 april in aantocht gaan deze richting een hoogtepunt met onder andere de opvoering van Ontzette Stad.

Filip Spoelders

Op 5 april 1943 vielen tijdens een bombardement op Mortsel 936 doden, van wie 200 kinderen. Hoe verder deze datum in de geschiedenis komt te liggen, hoe meer aandacht er aan wordt besteed in Mortsel. Deze herdenking, tachtig jaar na de tragedie wordt dan ook groots.

De Stad Mortsel en verschillende verenigingen stelden samen met de vzw 5 april 1943 een programma samen dat in januari van start ging. Momenteel repeteren de leerlingen van de Academie voor Muziek Woord en Dans (AMWD) voor de voorstellingen van Ontzette Stad. Samen met verteller Hans Vercauteren en een klein orkest nemen ze de toeschouwers mee naar de donkere dag. De leerlingen uit de woordafdeling zullen getuigenissen tot leven brengen. Samen met enkele dansleerlingen creëren ze een boodschap van hoop en verwerking.

De leerlingen repeteren heel hard richting de voorstellingen.© Patrick De Roo

De voorstellingen gaan door zaterdag 1 en zondag 2 april. Naast Ontzette Stad zijn er meer activiteiten, zoals lezingen van Tom Lanoye en Pieter Serrien, op komst. Ook een theatervoorstelling van Streven, een tentoonstelling van het Rode Kruis, een kunstwerk van Dirk Braeckman en een vernissage in de Sint-Benedictuskerk zullen naar de feiten van tachtig jaar geleden verwijzen. De historische wandeling en kunstroute bieden de deelnemers de kans om al wandelend doorheen de straten van Mortsel stil te staan bij de gebeurtenissen.

Tijdens de repetitie kregen de leerlingen bezoek van getuige Lea Van Gerven.© Patrick De Roo

De officiële herdenkingsplechtigheid volgt zaterdag 1 april om 11u op de begraafplaats van Mortsel-dorp. “Het is een traditie die we in ere houden. De AMWD zorgt voor muziek, er zijn toespraken en een bloemenhulde. Dit jaar zullen onder andere minister-president Jan Jambon, minister Annelies Verlinden, viceminister-president Bart Somers en de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Michael M. Adler, aanwezig zijn”, geeft burgemeester Erik Broeckx (N-VA) aan.

Voormalig VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zit mee in de vzw 5 april 1943.© Patrick De Roo

Het belangrijkste moment wordt de herdenking op woensdag 5 april om 14.45u op het Stadsplein. Dan zullen 936 personen plaats nemen op het plein om het aantal overleden slachtoffers voor te stellen. Momenteel hebben 837 vrijwilligers zich aangediend. Er zijn dus nog 99 mensen nodig. Zij kunnen zich nog aanmelden.

www.mortsel.be/vrijwilliger5april

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel