© Bert De Deken

Kempense boeren confronteren Jan Jambon (N-VA) bij inhuldiging windturbines: “Wij geven de strijd zeker nog niet op”

Beerse -

Een tachtigtal landbouwers uit de hele Kempen voerde zaterdagmiddag actie tijdens de inhuldiging van twee windturbines bij bakstenenproducent Wienerberger in Beerse. De boeren reden met tractoren en spandoeken het bedrijfsterrein op om Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de tand te voelen. “We geven de strijd helemaal nog niet op”, zeggen de boeren.

Bart Van den Langenbergh

De inhuldiging van twee gloednieuwe windturbines bij het bedrijf Wienerberger langs het kanaal Dessel-Schoten in Beerse verliep zaterdag niet helemaal zoals in het draaiboek was geschreven. Vlak voor de speeches in de bedrijfshal van start gingen, reden ongeveer tachtig boze landbouwers uit de hele Kempen het bedrijfsterrein op. Ze parkeerden een veertigtal tractoren tussen de pakken bakstenen bij Wienerberger om Vlaams minister-president Jan Jambon nogmaals te confronteren.

© Bert De Deken

Spandoeken

Op grote spandoeken stonden teksten als Gebruik je gezond verstand, boeren zet je niet aan de kant. De delegatie landbouwers was niet gekomen om amok te maken en voerde op een vreedzame manier protest tegen het stikstof- en landbouwbeleid. Intussen kon Jan Jambon wel het bedrijf via een zij-ingang binnenwandelen. De boeren wachtten dan maar rustig de toespraken over de twee windmolens in de kanaalzone van Beerse af.

© Bert De Deken

Na de inhuldiging sprak een viertal Kempense landbouwers even met de minister-president zelf. De boeren waren na afloop van het gesprek zeker niet gerustgesteld. “We geven onze strijd niet op en het is duidelijk dat de minister-president onze boodschap niet wil begrijpen”, legt landbouwster Els Beullens uit Grobbendonk uit. “Grond en zekerheid zijn voor ons een gigantisch probleem. We stellen vast dat het ene natuurplan na het andere wordt uitgetekend naast het stikstofbeleid. De minister heeft ons duidelijk gemaakt dat voedsel uit heel Europa kan komen.”

© Bert De Deken

Informatie

Het onlangs bereikte stikstofakkoord in de Vlaamse regering heeft de boeren duidelijk niet gerustgesteld. “Niet alleen voor het klimaat hebben we ambitieuze plannen, maar ook voor de landbouw. Daar is iedereen nog niet van overtuigd, maar dat komt nog wel”, zei Jan Jambon. “De exacte informatie over het akkoord gaan we nog aan de boeren laten weten. Dan gaan ze zelf ook merken welke steunmaatregelen er zijn om de boeren te helpen. De volgende weken wordt al die informatie doorvertaald naar de landbouwers.”

© Bert De Deken

© Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen