© AFP

Indonesische Merapi-vulkaan barst opnieuw uit

Op het Indonesische eiland Java spuwt de vulkaan Merapi lava uit na een uitbarsting vrijdagavond. De Merapi wordt beschouwd als de actiefste vulkaan van het land.

Bron: Belga

Op beelden van het observatorium van de Merapi is te zien hoe lava uit de krater stroomt en een grote strook zwarte rook opstijgt.

In een mededeling waarschuwt het nationale vulkanisch agentschap de inwoners voor de assen en lava. Die kunnen vooral in geval van regen in de buurt van de krater gevaarlijk zijn.

Vorige week barstte de Merapi al eens uit. De vulkaan, die meer dan 2.900 meter hoog is, is een zogenaamde stratovulkaan. Tijdens een uitbarsting raast vaak een gevaarlijk mengsel van stof, rots, lava en heet gas van de hellingen naar beneden. De berg ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van de stad Yogyakarta.

Bij een zware uitbarsting in 2010 kwamen meer dan 340 mensen om het leven en sloegen tienduizenden op de vlucht. Sinds eind 2020 is opnieuw een verhoogd alarmniveau van kracht. Er zijn bijna 130 actieve vulkanen in heel Indonesië. De eilandstaat ligt op de Pacific Ring of Fire, een gebied dat bekendstaat om seismische bevingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER