De enthousiaste leidersploeg van Jeugd Rode Kruis Sint-Lenaarts krijgen goed nieuws van schepen van Jeugd Frans Van Looveren.© Elke Lamens

Jeugd Rode Kruis krijgt eigen stek: “Ideale uitvalsbasis om werking uit te bouwen”

Sint-Lenaarts -

Voor de eerste keer in het dertigjarige bestaan van het Jeugd Rode Kruis in Sint-Lenaarts krijgen de jongeren een eigen lokaal. De gemeente Brecht reikte hiervoor een omgevingsvergunning uit. Een mooi verjaardagsgeschenk voor de ambitieuze jongeren.

De elfkoppige leidersploeg van het Jeugd Rode Kruis in Sint-Lenaarts is in de wolken. Het gemeentebestuur verleent de jongeren, weliswaar voor twee jaar, een omgevingsvergunning voor de oprichting van een eigen lokaal. Dat is voor het eerst sinds de oprichting dertig jaar geleden, op 4 maart 1993.

“Tot nu gebruikten we het lokaal van het Rode Kruis in het Huppeldepupstraatje, achter de gemeentelijke basisschool De Schakel”, verduidelijkt adjunct-hoofdleidster Inne Aernouts. “We zijn erin geslaagd om oude containers op de kop te tikken, die jarenlang dienst deden voor de leefgroepen van Oc Clara Fey, campus Sint-Rafaël. Daar wordt een nieuwbouw neergezet.”

Hoofdleider Lars Vercammen en adjunct-hoofdleidster Inne Aernouts tonen de tijdelijke milleuvergunning voor het allereerste lokaal.© Elke Lamens

Sterke groei

Het Jeugd Rode Kruis was al langer op zoek naar een eigen stek. “De jongste jaren is onze jeugdbeweging sterk gegroeid, tot een vijftigtal leden vandaag. We werkten hard aan het bekendmaken van het Jeugd Rode Kruis en bezoeken vaak scholen om jongeren warm te maken voor onze activiteiten, zoals een quiz, filmavond, kerstfeestje en zomerbar. Dat kunnen we voortaan allemaal in ons eigen lokaal organiseren.”

De enthousiaste leidersploeg steekt de ambities niet weg. “We willen verder groeien. Met een eigen lokaal kunnen we nu onze eigen werking verder uitbouwen.” Jongeren vanaf het eerste leerjaar zijn welkom bij het Jeugd Rode Kruis. “Elke eerste zaterdag van de maand organiseren we activiteiten. Dat zijn vooral spelen, we zijn een heel toegankelijke jeugdbeweging. Je hoeft geen lidgeld te betalen. Heel veel leden zijn ook actief bij Chiro en KLJ.”

In het middengebied, vlak bij GBS De Schakel en het lokaal van Rode Kruis Sint-Lenaarts, krijgt de jeugdwerking een eigen stek.© Elke Lamens

Unicum

De gemeente keurde nu een tijdelijke omgevingsvergunning goed voor het nieuwe lokaal. “Met deze vergunning bieden we het Jeugd Rode Kruis een stevige start”, meent schepen van Jeugd Frans Van Looveren (CD&V). “De containers moeten nog helemaal ingericht en duurzaam aangepast worden aan de vereiste voorwaarden voor een definitieve milieuvergunning. Daar hebben de jongeren nu twee jaar de tijd voor. Met dit enthousiaste team lukt dat zeker.”

Voor de gemeente staan de containers ook op een zeer logische locatie, vlak bij het lokaal van het Rode Kruis. “Dit gebied met de groene open ruimtes en de lokalen van verschillende verenigingen maakt nu voorwerp uit van een aanbesteding. Opzet is om dit binnengebied door een extern bedrijf her in te richten met oog voor spel en groen.”

Dit klinkt als muziek in de oren van het Jeugd Rode Kruis in Sint-Lenaarts. Deze vereniging is overigens een unicum in de regio. “Het dichtstbijzijnde JRK zit in Arendonk en verder is de jeugdbeweging vooral in Oost- en West-Vlaanderen populair. We zijn er dus best wel trots op dat we in Sint-Lenaarts al dertig jaar actief zijn”, bekent Inne. De jongeren zijn er alvast klaar voor om de handen uit de mouwen te steken.

Elke Lamens

Er is nog veel werk aan de winkel om van deze oude containers een leuk lokaal te maken, maar dat schrikt de jongeren niet af.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners